szerző:
Baksa Roland

A hvg.hu értesülései szerint az adóhivatalnál nem számol majd az elnöki jogkört jelenleg gyakorló elnökhelyettes munkájával az a Tállai András, aki nagy valószínűséggel az adóhatóság új ura lesz. Úgy tudjuk, egy másik elnökhelyettes is szedheti a sátorfáját. Tartja magát a pletyka, hogy Orbán Viktor jó barátjának, Mészáros Lőrincnek az egyik ismerőse is aspirálhat egy NAV-os felsővezetői posztra. Közben óriási a feszültség és a bizonytalanság, 160 vezetői pozíció szűnhet meg pár héten belül.

Pár héten belül nagytakarítás lesz az adóhatóságnál. A hvg.hu több helyről származó, egybehangzó információi szerint az amúgy is hónapok óta elnök nélkül működő Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nemsokára elveszítheti az elnöki jogkört gyakorló elnökhelyettesét és egy másik elnökhelyettest is, miközben két további elnökhelyettesi poszt hónapok óta betöltetlenül áll.

Az elnöki jogkört gyakorló elnökhelyettesre sem számítanak?

A NAV átalakításával Tállai András, a NAV-ot felügyelő nemzetgazdasági tárca parlamenti államtitkára kormánybiztosként van megbízva. Az kedden a viharos gyorsasággal, 24 óra alatt a parlamenten áthajtott törvénnyel biztossá vált, hogy az adóhivatalt betagozzák az NGM-be, egy államtitkárság lesz gyakorlatilag a NAV eddigi legfelsőbb szervéből, a központi hivatalból, innen fogják irányítani az adóhatóságot. Az még nem biztos, csak nagyon valószínű, hogy az év végéig szóló kormánybiztosi megbízatása után – államtitkárként – továbbra is Tállai fog a NAV-os piramis tetején állni. (Árulkodó lehet Tállai ATV-ben kedden tett kijelentése: „mondjuk ha én tényleg a törvény értelmében majd január 1-jétől ennek a szervezetnek leszek kvázi a vezetője…”)

Tállai András
©

Tállai pedig lassan a végére ér a legfelsőbb vezetők kiválasztásának. A hvg.hu több forrása is arról számolt be, hogy a kormánybiztos nem számol Varga Árpáddal, azzal az elnökhelyettessel, aki jelenleg az elnöki jogkört gyakorolja. Varga Árpád nyár óta kapta meg ezt a jogkört, miután Vida Ildikó lemondását tudomásul vette Orbán Viktor kormányfő és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, azóta, július közepétől elnöke nincs, csak elnöki jogkört gyakorló elnökhelyettese van az adóhivatalnak.

Megkerestük a nemzetgazdasági tárcát (az adóhivatal kommunikációját már ők végzik), ahol kitérő választ adtak (és a cikkünk további részében szereplő értesülésekre is ugyanezt válaszolták): „jelenleg a szervezeti struktúrát részletesen meghatározó kormányrendeleten, illetve a NAV szervezeti és működési szabályzatán dolgozik a tárca. Ezt követően kerülnek napirendre a személyi kérdések, amelyekről amint lehet, tájékoztatjuk”. Varga Árpád lapunknak azt mondta, hogy nincs tudomása arról, hogy nem számol vele Tállai András, ő végzi a dolgát továbbra is.

Varga Árpád
©

Az adóhivatalt az államtitkár mellett négy helyettes államtitkár fogja irányítani. Hogy kik lesznek ők, Tállai nem árulta el, csak annyit mondott magabiztosan az ATV-ben szerdán, hogy „alakul a névsor”. Sokan azt a két személyt is ezekben a fontos székekben látják már, akik nemrég elnöki tanácsadóként kerültek az adóhivatalhoz. A Figyelő írt róla, hogy Baghyné Szeleczki Zsuzsanna november eleje óta már az országot járja, és a regionális igazgatóságokon konzultációkat folytat a küszöbön álló szervezeti átalakításokról.

A másik tanácsadó Marsi Márta, aki értesüléseink szerint a gazdasági ügyeket viheti majd, ezzel függhet össze, hogy – úgy tudjuk – a NAV gazdasági, erőforrás-gazdálkodási ügyekért felelős elnökhelyettese, Kiss Ferenc nem folytatja az adóhivatalnál pályafutását, az amúgy nyugdíjas korú szakember jövőre elköszönhet a hatóságtól. (Két másik elnökhelyettes korábban távozott, Kovácsics Iván vám- és pénzügyőri elnökhelyettes idén év elején, Csillag Dezsőné adószakmai elnökhelyettes az év derekán, Vida Ildikó lemondása után. Két elnökhelyettesi pozíció van még, a bűnügyi és az informatikai, azokat most Sors László és Vágujhelyi István tölti be.)

Mészáros Lőrinchez köthető személy is bekerülhet a felső vezetésbe?

Megindultak a találgatások, hogy kik kerülhetnek még a szervezet felső szintjére, a helyettes államtitkári posztokra. A hivatalon belül erősen tartja magát az a forgatókönyv, hogy a felcsúti polgármesternek, Mészáros Lőrincnek egy ismerőse is, aki a Fejér megyei NAV-igazgatóságon vámügyi területen dolgozik jelenleg, eséllyel aspirálhat az egyik ilyen pozícióra. (Erre az értesülésünkre is a fent már idézett választ adta a nemzetgazdasági tárca.)

Mészáros Lőrinc Orbán Viktor mellett
©

Az biztos, hogy nagy a feszültség és a szokásosnál jóval nagyobb a bizonytalanság a 22 ezer fős szervezetben. Az elfogadott törvény értelmében megszűnik a "középső szint", vagyis a regionális igazgatóságokat eltörlik, ezáltal durván 160 vezetői és beosztotti pozíció szűnhet meg. A megyei igazgatóságok vezetői szintje fog felértékelődni, és nem tudni, hogy kik nyerik azokat a székeket. A főosztályvezetőknek és osztályvezetőknek nagyon nem mindegy, hogy a jelenlegi vezetőjükkel vagy egy újjal kellene folytatniuk, illetve sok beosztott amiatt aggódik, hogy az új szervezeti felállás miatt megváltozik-e a munkahelye fizikailag, kell-e jóval többet utaznia, mire beérne a munkahelyére.

Tállai elmondása szerint nem lesz pályázat a megyei igazgatóságok vezetői posztjára, a szervezet csúcsvezetői más módon fogják kiválasztani a szerintük arra alkalmas embereket.

A regionális igazgatóságok között a Közép-magyarországi Regionális Igazgatóság számít talán a legfontosabbnak, az adóbevételek legnagyobb része onnan jön. Annak a vezetője – a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez hasonlóan karcagi születésű, de pályája elején a szolnoki igazgatóságon megfordult – Tamásné Czinege Csilla. A szervezeten belül szintén az terjed – egyelőre találgatásként –, hogy őt nem hagyják az út szélén, a Pest megyei igazgatóság vagy az észak-budapesti egység vezetésével kínálhatják meg.

Tamásné Czinege Csilla még az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatóságának vezetőjeként 2007-ben Veres János akkori pénzügyminiszterrel
©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!