szerző:
hvg.hu

Jávor Benedek belenézett Brüsszelben azokba a papírokba (is), amit itthon titkonak előle (is), és így új bizonyítékokkal ver végig a kormányzaton Paks II. miatt.

Kilenc pontba sűrítette Jávor Benedek, Európa Parlamenti képviselő azt a 200 oldalas hivatalos dokumentációt, amit Brüsszelben bocsátott a rendelkezésére az Európai Bizottság. Az itthon titkolt, illetve bizalmasként kezel Paks II. ügyben nyert bepillantás lehetősége kiterjedt többek közt az EB-nél fellelhető belső feljegyzésekre, a bizottság és a magyar kormány közti levelezésre, illetve az EB hivatalos kérdéseire – az azokra adott magyar válaszokkal együtt. Ez alapján az valószínűsíthető, hogy újabb nagyságrendi szintet lép a megállapítás: az egész Paks II. projekttel kapcsolatban oltári nagy a baj.

Az összefoglalót is, az EB Jávornak küldött levelét is el lehet olvasni a képviselő blogján. A poszt szövege nem könnyű, de még kevésbé könnyen emészthető olvasmány; felsorolások és példálózások sora.

©

Jávor a fűtőelemek, a beruházás finanszírozása, a biztonsági kérdések, a leendő erőmű kihasználtsága, a várható energiapiaci környezet, a Nukleáris Pénzügyi Alap, a természeti csapások valószínűsége, a pihentetőmedencék, a nukleáris hulladékkezelés és bizonyos főalkatrészek veszélyes korróziójával kapcsolatos témákról ír. A lázári megfogalmazásban: "az évszázad üzletéről", az orbáni terminus szerint: az olcsó áram garanciáját jelentő új magyar nukleárisatomerőmű-építési elképzeléseiről és előkészítettségéről kirajzolódó kép siralmas.

"Így állunk most. Ebből a 200 oldalból mindenesetre kiderül, hogy van oka – a jogszerűtlen – paksi titkosításnak. Minden nyilvánosságra kerülő részlet újra és újra azt bizonyítja, hogy a paksi bővítés még annál is őrültebb, abszurdabb és károsabb beruházás, mint amilyennek azelőtt gondoltuk. Apránként derül ki, hogy tönkreteszi a Dunát; hogy az árban nincs benne az áfa; hogy nem is fogjuk tudni visszaszállítani a kiégett fűtőelemeket Oroszországba újrafeldolgozásra, és azokat az erőmű területén kell majd tárolni; hogy elfelejtették modellezni a várható energiapiaci környezetet; vagy hogy összevissza hazudoznak az erőmű kihasználtságról" – írja bejegyzése végére az EP-képviselő.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!