szerző:
hvg.hu

Hiába ígérte a kormány, nem kapták meg a béremelést a szakorvosok - írja közleményében az 1001 orvos a hálapénz nélkül csoport.

A kormány tavaly év végén azzal próbálta megnyugtatni az egészségügy kritikus helyzete miatt Balog Zoltánnak nyílt levelet író 781 orvost, hogy megígérték, januártól a szakorvosi minimálbér nettó 270 ezer forintra emelkedik. Az orvosok most jelentik, hogy a kormány nem tartotta be a szavát, az orvosok most megkapták a januári bérüket, és az nem emelkedett.

Erről az 1001 orvos a hálapénz nélkül nevű csoport adott ki közleményt, rámutatva arra, hogy mivel nem kaptak béremelést, a hálapénz továbbra is mérgezi a rendszert, a szaktárca, vagyis a Balog Zoltán vezette Emmi pedig nem működtet széles körű kerekasztalt.

Közleményükben felidézik a Fidesz 2010-es választási programjának egészségüggyel foglalkozó részét, amelyben az áll: „az egészségügyben dolgozóknak kiemelt szerepük van: a forráshiányos rendszert szinte már csak az ő áldozatos munkájuk tartja életben. {…} A széles körű egyeztetéseken alapuló életpályamodell kidolgozása elengedhetetlen. {…} Az ágazat egyik legsúlyosabb gondja a hálapénzrendszer. {…} Orvosainknak és szakdolgozóinknak megfelelő társadalmi és anyagi megbecsülésre van szükségük: méltó munkakörülményeket, méltó bérezést kell számukra biztosítani.”

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!