szerző:
Torontáli Zoltán

Brutális béremelés jöhet az MNB-nél, az elnök 5 milliót kereshet, havi több millió forinttal ugorhat meg az alelnökök bére, az fb-tagoknál pedig majdnem négyszeres a tiszteletdíj-emelés.

Bánki Erik fideszes képviselő beadott egy törvénymódosító javaslatot, amely az MNB elnökének havi bruttó fizetését 5 millió forintban határozza meg. Matolcsy György jelenleg a Központi Statisztikai Hivatal által meghatározott 2015-ös bruttó átlagkereset tízszeresét, azaz 2,478 millió forintot vihet haza alapbérként.

Az MNB alelnökei a módosító szerint ezentúl az elnök fizetésének 90 százalékát, azaz 4,5 millió forintot kapnának. Eddig ez csak 70 százalék volt, de mivel a korábbi jóval kisebb összegnek a 70 százaléka, az alelnöki emelés még sokkal nagyobb arányú, mint az elnöki. Egy alelnök ma bruttó 1,735 millió forintot keres, az új javaslat szerint azonban 4,5 milliót fog, azaz havi 2,765 millió forinttal nőhet a fizetése.

©

A Monetáris Tanács tagjai eddig az elnök bérének 60 százalékát kapták meg (1,49 millió forintot), most az 5 millió forint 60 százalékára lehetnek jogosultak, vagyis az ő bérüket is megduplázzák, havi 3 millió forintra emelik.

Az MNB felügyelőbizottságának elnöki tiszteletdíja 1,2 millió forintról 3,5 millió forintra ugorhat, az fb-tagok pedig 800 ezer forint helyett havi bruttó 3 millió forintot vihetnek haza (utóbbiak esetében tehát közel négyszeres a béremelés mértéke).

Az állami cégeknél nemrég történt hasonló mértékű béremelés részleteiről korábbi cikkünkben olvashat részletesen.

Simor András egykori jegybankelnököt kis híján karóba húzta a 2010-ben hatalomra került Orbán-kormány, mert durván bruttó 8 milliós fizetése volt, és a kormányváltás után törvényben mondták ki, hogy 2 millió forint lesz a bérplafon.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!