szerző:
MTI / hvg.hu

Megerősítette változatlan stabil kilátással a "BB plusz" szintű magyar államadós-besorolást pénteken a Standard & Poor's.

Közgazdászok korábban azt jósolták, hogy bóvliban hagyhatja Magyarország adósminősítését a Standard & Poor’s, csak arra láttak esélyt, hogy a BB+ szintű besorolás margójára az eddigi stabil kilátást pozitívra javíthatják.

A nemzetközi hitelminősítő a péntek este, Londonban ismertetett döntés indoklásában kiemelte azt a véleményét, hogy a magyar gazdaság külső sérülékenysége csökkent, de továbbra is vannak bizonytalanságok a gazdaságpolitikában, és ez költségvetési kockázatokat jelenthet.

A stabil kilátás fenntartásának tényezői között van egyrészről a magyar gazdaság külső sérülékenységének mérséklődése és a következetes költségvetési teljesítmény, másrészről a még mindig magas államadósság, a kevésbé kiszámítható gazdaságpolitikai döntéshozatal, és a gyenge alapszintű növekedési potenciál – áll a Standard & Poor's elemzésében.

Kiemelték azt is, hogy tavaly a magyar folyómérleg-egyenleg a hazai össztermék (GDP) 5 százalékának megfelelő többlettel zárt, ez a visegrádi csoporton belül a legmagasabb többlet volt. A cég ugyanakkor még az általa vártnál esetleg gyorsabb államháztartási deficitcsökkentés esetén sem tartja valószínűnek, hogy a GDP-arányos nettó államadósság-ráta 2019-re 60 százalék alá csökken.

A Fitch következik májusban

A magyar gazdaság elmúlt két évben látott gyors növekedése, az egyre alacsonyabb költségvetési hiány, valamint a csökkenő államadósság mind a felminősítés mellett szólna, de a cégek mégis vonakodnak visszaadni a befektetési ajánlást. Magyarországot így most mindhárom nagy hitelminősítő továbbra is a bóvli kategóriában tartja.

A Moody's Investors Service nem vizsgálta Magyarország államadós-besorolását március elején, így nem is jelentett be osztályzatmódosítást. A Moody's listáján Magyarország szuverén adósosztályzata továbbra is "Ba1", felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátással, így a magyar besorolás egy fokozattal továbbra is elmarad a befektetési ajánlású kategória alsó szélétől. 

A harmadik hitelminősítő, a Fitch Ratings május 20-án, utána november 18-án végezheti el a magyar államadós-osztályzatok értékelését.

Az NGM legalább két felminősítésről álmodik idén

A Nemzetgazdasági Minisztérium a pénteki döntésre úgy reagált: a Standard & Poor's hitelminősítéséhez kiadott elemzésben hangsúlyozták Magyarország külső sérülékenységének csökkenését, javult a belföldi kézben lévő adósság aránya, illetve alacsonyabb az államadósság devizaaránya is, ezek erősítik a magyar gazdaság válságállóságát. A költségvetési hiány tartósan alacsony, hosszú ideje a három százalékos határ alatt van.

A kormány várakozása szerint 2016-ban a három nagy hitelminősítőből legalább kettőnél befektetésre ajánlott kategóriába kerülhet Magyarország – tették hozzá a tárca közleményében.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!