szerző:
hvg.hu

A népszerű retróital, a Márka gyártója az utóbbi években komoly karriert futott be, a cég pedig már külföldön is terjeszkedne.

A Balkánon akar terjeszkedni a Márka üdítők gyártója – írja a Népszabadság.

Pécskövi Tibor, a Márka Üdítőgyártó Kft. egyik tulajdonosa, ügyvezetője a lapnak elmondta, már nem csak a magyar piacra akarnak koncentrálni, az elképzelések szerint Bosznia-Hercegovinában, Szerbiában, Montenegróban, Bulgáriában, Romániában is betörnének a piacra, ezt most készítik elő, de idén ősszel, vagy jövő tavasszal már meg is lépnék a dolgot.

©

Pécskövi azt mondta, mivel a balkáni országokban nem ismerik a Márkát, ezért megfelelő marketinget és a piacképes ár-érték arányt próbálják majd bevetni, de még a recepten is igazítani kell, hogy az ital ízvilága megfeleljen a külföldi fogyasztók igényeinek. A tervek szerint saját disztribúciós hálózatot és képviseletet hoznának létre az egyes országokban és arra számítanak, hogy hamarosan az árbevétel érdemi része már az exportból fog bejönni.

A Pécskövi Tibor és testvére, Pécskövi Gábor tulajdonában lévő italgyár egyébként az utóbbi évben dinamikusan növekedett, 2010-ben még 500 milliós árbevételük volt, idén már 3,5 milliárddal terveznek, tavaly pedig még kapacitásproblémáik is akadtak, nem tudtak annyi italt gyártani, amennyi kellett volna. A cég ezért Bács-Kiskun megyében tervez egy cég- és logisztikai központot kialakítani, hosszú távon a termelést is ide hoznák.

A Márka üdítőital receptjét 1973-ban dolgozták ki, a szőlő, meggy, málna és narancs ízű szénsavas üdítőitalok mellett a cég ma viszont már gyümölcsleveket, jeges teát, ízesített vizeket, hamarosan pedig izotóniás sportitalokat is kínál. Az eredeti Márka szénsavas család ma már csak az árbevétel 60-65 százalékát adja.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!