szerző:
hvg.hu

A Jobbik plakátjai már kint vannak az utcákon. Megjelentek olyan hirdetéseket is, amelyeken gengszterként utalnak Orbán Viktorra, Mészáros Lőrincre, Habony Árpádra és Rogán Antalra, de a Jobbiknál állítják: ezekhez a plakátokhoz nincs közük.

A Jobbik szerint több cégtől, részletre vásároltak 1100 plakáthelyet és más reklámeszközt, és az állami támogatásból fizetik majd ki azok árát. A Fidesz szerint viszont Simicska Lajos cége játszotta át az ellenzéki pártnak a plakáthelyeket, ezt korrupciónak tartják, és feljelentést tesznek – hangzott el a szombati RTL Híradóban.

A parlament Fidesz-KDNP-s többsége nyáron szavazta meg a plakáttörvényt, amely szerint a pártok csak a tavalyi listaáron vehetnek plakáthelyeket, kedvezményeket nem vehetnek igénybe. Teljes áron ugyanakkor nagyon drága a kampány, a legtöbb ellenzéki pártnak kevés pénze van erre – emlékeztettek a tudósításban.

A Jobbik most úgy cselezte ki a szabályozást, hogy nem bérelt, hanem vásárolt plakáthelyeket, így elvileg annyit tehetnek ki, amennyit akarnak.

Jakab Péter, a Jobbik szóvivője nem is titkolta, hogy összesen 1100 „reklámhelyet” vásároltak a plakáttörvény miatt, és ezeket kampányeszközként használják üzeneteik eljuttatásához. Üzleti titokra hivatkozva nem árulták el, mennyibe kerültek a plakáthelyek. Annyit mondtak: a több cégtől vett helyeket a párt állami támogatásából fizetik.

A Fidesz szerint a Jobbik Simicska Lajos plakátcégétől vásárolt be. Hollik István kormánypárti országgyűlési képviselő szerint teljesen egyértelmű, hogy Simicska Lajos cégének plakáthelyeit átjátszották a Jobbiknak, és „mi ez, ha nem korrupció”. Hollik szerint felmerül a tiltott pártfinanszírozás gyanúja, és a Fidesz feljelentést tesz az ügyben.

Nemcsak Jobbik-plakátok jelentek meg a napokban. Simicska Lajos cégének plakáthelyein olyan hirdetések tűntek fel, amelyeken Orbán Viktor, Mészáros Lőrinc, Habony Árpád és Rogán Antal a „Gengszterek” felirattal együtt. A Jobbik tagadja, hogy közük lenne ezekhez a hirdetésekhez, de szóvivőjük szerint az üzenetükkel egyetértenek.

Érdekes ugyanakkor, hogy a „gengszteres” fotók az „Ők a félelem, mi a remény” szlogenű plakátokon is feltűnnek, amelyek tipográfiája nagyon hasonlít a Jobbik tavaszi, még a plakáttörvény elfogadása előtti kampányára. Simicska Lajos szerint ezeket a plakátokat egy magánszemély megrendelésére helyezték ki. Azt nem tudni, ki ez a magánszemély.

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!