szerző:
hvg.hu

A Jobbik plakátjai már kint vannak az utcákon. Megjelentek olyan hirdetéseket is, amelyeken gengszterként utalnak Orbán Viktorra, Mészáros Lőrincre, Habony Árpádra és Rogán Antalra, de a Jobbiknál állítják: ezekhez a plakátokhoz nincs közük.

A Jobbik szerint több cégtől, részletre vásároltak 1100 plakáthelyet és más reklámeszközt, és az állami támogatásból fizetik majd ki azok árát. A Fidesz szerint viszont Simicska Lajos cége játszotta át az ellenzéki pártnak a plakáthelyeket, ezt korrupciónak tartják, és feljelentést tesznek – hangzott el a szombati RTL Híradóban.

A parlament Fidesz-KDNP-s többsége nyáron szavazta meg a plakáttörvényt, amely szerint a pártok csak a tavalyi listaáron vehetnek plakáthelyeket, kedvezményeket nem vehetnek igénybe. Teljes áron ugyanakkor nagyon drága a kampány, a legtöbb ellenzéki pártnak kevés pénze van erre – emlékeztettek a tudósításban.

A Jobbik most úgy cselezte ki a szabályozást, hogy nem bérelt, hanem vásárolt plakáthelyeket, így elvileg annyit tehetnek ki, amennyit akarnak.

Jakab Péter, a Jobbik szóvivője nem is titkolta, hogy összesen 1100 „reklámhelyet” vásároltak a plakáttörvény miatt, és ezeket kampányeszközként használják üzeneteik eljuttatásához. Üzleti titokra hivatkozva nem árulták el, mennyibe kerültek a plakáthelyek. Annyit mondtak: a több cégtől vett helyeket a párt állami támogatásából fizetik.

A Fidesz szerint a Jobbik Simicska Lajos plakátcégétől vásárolt be. Hollik István kormánypárti országgyűlési képviselő szerint teljesen egyértelmű, hogy Simicska Lajos cégének plakáthelyeit átjátszották a Jobbiknak, és „mi ez, ha nem korrupció”. Hollik szerint felmerül a tiltott pártfinanszírozás gyanúja, és a Fidesz feljelentést tesz az ügyben.

Nemcsak Jobbik-plakátok jelentek meg a napokban. Simicska Lajos cégének plakáthelyein olyan hirdetések tűntek fel, amelyeken Orbán Viktor, Mészáros Lőrinc, Habony Árpád és Rogán Antal a „Gengszterek” felirattal együtt. A Jobbik tagadja, hogy közük lenne ezekhez a hirdetésekhez, de szóvivőjük szerint az üzenetükkel egyetértenek.

Érdekes ugyanakkor, hogy a „gengszteres” fotók az „Ők a félelem, mi a remény” szlogenű plakátokon is feltűnnek, amelyek tipográfiája nagyon hasonlít a Jobbik tavaszi, még a plakáttörvény elfogadása előtti kampányára. Simicska Lajos szerint ezeket a plakátokat egy magánszemély megrendelésére helyezték ki. Azt nem tudni, ki ez a magánszemély.

©

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!