szerző:
MTI / hvg.hu

A Roszatom korábban tagadta, de ma már elismerték: egy radioaktív anyag megengedett értékének ezerszeresét mérték az orosz légkörben. A szennyezés az egészségre nem veszélyes.

Az orosz állami meteorológiai szolgálat (Roszgidromet) a mai napon közleményben ismerte el, hogy valóban radioaktív szennyezés mutatkozott szeptember végén az Urál déli része fölött. A ruténium 106-os radioaktív izotópja megengedett értékének majdnem ezerszeresét mérték a légkörben. Az orosz állami meteorológiai szolgálat (Roszgidromet) azonban nyomatékosította: a sugárzás sem a lakosságra, sem a környezetre nem jelent veszélyt.

Közleményükben azt írják: nagyon erősen szennyezett mintákat kapott két mérőállomástól, az Urál déli részéről szeptember 25. és október 1. között. Az argajasi mérőállomáson az előző havi érték 986-szorosát mérték, míg Novogornijban 440-szeresét. A francia nukleáris biztonsági intézet (IRSN) már november 9-én arról számolt be, hogy az egészségre és a környezetre káros hatásokkal nem bíró radioaktív felhő vonul végig Európa fölött. Azonban ez volt az első alkalom, hogy az orosz állami meteorológiai szolgálat ezt a tényt megerősítette.

Az IRSN szerint a sugárzó anyag Oroszországban vagy Kazahsztánban kerülhetett a levegőbe szeptember utolsó hetében. Ezt akkor mindkét ország meteorológiai szolgálata tagadta. Azt a francia szakemberek már akkor is kizárták, hogy a baleset egy atomreaktorban történt, valószínűbbnek tartották, hogy egy nukleáris üzemanyagot kezelő telepen vagy egy radioaktív medicinával foglalkozó központból származik. 

A legvalószínűbb, hogy Paks II. építésével is megbízott Roszatom Majak nevű nukleáris telepéről szivárgott ki az anyag. A Roszatom októberben adott ki egy közleményt az ügyben, amelyben azt volt olvasható, hogy Oroszország felett szinte sehol sem regisztrálták ezt az izotópot, csak Szentpétervár környékén észlelték a jelenlététét.

A Roszatom azóta is tagadja, hogy balesetről lett volna szó, és a felelősséget sem ismerte el azóta senki.