szerző:
hvg.hu

Elhunyt Verestóy Attila, az egyetlen olyan romániai politikus, aki 1990 óta folyamatosan tagja volt a törvényhozásnak.

Meghalt Verestóy Attila, az egyik leggazdagabb romániai magyar, az RMDSZ szenátora – írta meg a Transindex. A politikus 63 évet élt. Ő volt az egyetlen a román törvényhozásban, aki 1990 óta folyamatosan képviselő volt.

Verestóy Románia egyik leggazdagabb politikusa volt. Amikor tavaly a HVG bemutatta a leggazdagabb határon túli magyarokat, azt írta: Verestóy vagyonát 50 millió eurósra becslik Romániában, ezzel épp nem fért be az ország száz leggazdagabb embere közé.

Korábban gyakran vádolták azzal, hogy részese volt az erdélyi magyar faipari maffiának, amely az 1990-es években szinte letarolta az erdőket, jó pénzt keresve a faanyagon, ám Verestóy ezt a vádat mindig cáfolta. De egy korabeli minisztériumi jelentés szerint legalábbis sógorának cégei részesei voltak a faüzleteknek. Székelyudvarhelyen van egy bútorgyár, amelyben Verestóynak is jelentős részesedése volt. Sok cégbe befektetett az évek folyamán, a szeszgyártástól a médiáig, szállításig, volt fémmegmunkáló cége is Székelyudvarhelyen.

De sokat keresett a tőzsdén is, volt brókercége, és számos tőzsdei vállalatban részesedése. Egyes információk szerint korábban a magyar tőzsdén is aktív volt, s a parkettről ismerte azokat a fiatal brókereket, akikkel a Krónika című lapot gründolták Kolozsvárott. Persze fideszes hátszéllel, ami csak azért érdekes, mert Verestóy köztudottan a román, illetve magyar szocialistákhoz állt közel.

Az erdélyi szenátor egy ideig fő tulajdonosa volt a Hungastro nevű, étkezési jegyekkel foglalkozó cégnek, majd részesedését több millió euróért adta el. Hasonlóan nagyot kaszált akkor is, amikor a Rompetrol nevű cégben lévő részétől szabadult meg.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!