szerző:
MTI

Ugyanazzal az operával nyitottak meg újra az operaházat, mint ami 1748-as megnyitón is műsoron volt.

Hat évig tartó felújítás után csütörtökön újra megnyitották a bayreuthi Markgräfliches Opernhaust (Őrgrófsági Operaházat). A Markus Söder bajor miniszterelnök részvételével tartott ünnepélyes megnyitót után Johann Adolph Hasse 18. századi német barokk zeneszerző Artaserse című operáját adják elő. Ezzel az előadással nyílt meg az operaház 1748-ban.

A felújítás 30 millió euróba (9,3 milliárd forint) került.

Az 1744 és 1748 között épült bajor operaház Németország egyetlen eredeti állapotban megmaradt nagy barokk színháza, 2012-ben felvették az UNESCO világörökség-listájára.

A művészetek iránt rajongó Wilhelmine porosz őrgrófnő (1709-1758) építtette, aki ezzel Bayreuthot a művészet és kultúra központjává tette.

A Markgräfliches Opernhaus miatt érkezett Richard Wagner a 19. században Bayreuthba. Bár színpadi ötleteihez alkalmatlannak bizonyult az operaház, mégis a városban maradt és megépíttette a Bayreuthi Ünnepi Játékok helyszínét, a Festspielhaust.

A bajor televízió filmjét a felújított épületről itt lehet megnézni.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!