szerző:
hvg.hu

A Siemens-botrány 12 éve körözött gyanúsítottját kapták el Bulgáriában.

Az RTL Híradó információi szerint a 2005-ös Siemens-botrány fő gyanúsítottját fogták el a rendőrök. A rendőrség pénteken közölte, hogy 12 év után őrizetbe vettek egy férfit Bulgáriában, aki ellen sikkasztás miatt több elfogatóparancsot is kiadtak. Ő lehet az az egykori könyvvizsgáló, aki a gyanú szerint 800 millió forintot sikkasztott el néhány év alatt a Siemens hazai leányvállalatától. A gyanú szerint hajléktalanokat nevezett ki cégvezetőknek, velük kötöttek fiktív szerződéseket.

A bulgár tengerparton rejtőzködő férfi a rendőrök kérésére előbb hamis igazolványt mutatott, de később elismerte valódi személyazonosságát. Őrizetbe vették. A magyar hatóságok már tárgyalnak a kiadatásáról.

Schrödl Andrást azzal vádolják, hogy 2002 és 2005 között 800 millió forintot tüntetett el a Siemens hazai leányvállalatának számlájáról. A független könyvvizsgálóként dolgozó férfi hajléktalanok nevére íratott cégeken keresztül vette fel a pénzt. A hajléktalanokat egy borozóban szemelte ki magának és csupán annyi dolguk volt, hogy elmenjenek a bankba a pénzért. Senki nem kérdezte mire fel veszik ki a milliókat. A hajléktalanokat később felmentette a bíróság - hangzott el az RTL Híradójának riportjában.

Mint arról korábban több hírportál is írt: 2001 és 2005 között több mint 800 millió forintot utalt át a Siemens magyarországi leányvállalata annak a hét, hajléktalanok által tulajdonolt fantomcégnek, amelyek állítólag tanácsadással szolgáltak a csoport egyes ágazatai számára. A tényleges tevékenységet valójában soha nem folytató tanácsadó cégeket Schrödtl András Zoltán szervezte meg és szervezte be a Siemens orvostechnikai, informatikai, energetikai és épület-automatizálással foglalkozó ágazataihoz.

A  Siemens vezetőinek szerepe azóta sem tisztázódott a sikkasztási ügyben. A Nemzeti Nyomozó Iroda akkoriban két részletben vizsgálta az ügyet, és a rendkívül hosszúra nyúlt nyomozás során azonban a Figyelő korábbi információi szerint erre vonatkozóan szinte semmit sem tudtak kideríteni. A Siemens döntéshozói a nyomozás során váltig állították: az általuk befogadott és kiegyenlített számlákért cserébe minden esetben megkapták a megfelelő szolgáltatást a tanácsadó cégektől.

Arra a kérdésre, hogy a tanácsadás részleteivel kapcsolatban miért nem maradt fenn semmiféle dokumentum, valamint hogy a hajléktalan cégvezetők, vagy a Figyelő által polihisztorként aposztrofált könyvvizsgáló milyen módon és minőségben tudta teljesíteni a különböző feladatokat, mint például egy erőmű kábelezésével vagy a korházak radiológiai eszközigényével kapcsolatos tanácsadást a Siemens vezetői nem tudtak válaszolni.

Az APEH vizsgálat 2007 februárjában megállapította: a  külföldön bujkáló Schrödl közvetítésével létrejött szerződésekben megállapított üzleti kapcsolatok nem fednek valós gazdasági eseményt.

Az APEH adóhiányt is megállapított és adóbírságot szabott ki a társaságra. Az adóhiány és a bírság - a késedelmi kamatokkal együtt - összesen 507,5 millió forintot tett ki, amit a Siemens 2007. áprilisában kifizetett.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!