szerző:
MTI

Megkezdődött a zagytározó megrongálódott gátszakaszának helyreállítása - közölte a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. A társaság csaknem egy nappal azután adott ki közleményt, hogy a tározójából kiömlő vörösiszap hatalmas károkat okozott a környező településeken.

A társaság csaknem egy nappal azután adott ki közleményt, hogy a tározójából kiömlő vörösiszap hatalmas károkat okozott a környező településeken. Mint írják: "a társaság vezetése kötelességének tartja a közvélemény folyamatos hiteles tájékoztatását az ügyben."
   
A sérült, X. kazettához vezető út tisztítása részlegesen megtörtént, a további szivárgás megszüntetésére a tömedékelés megkezdődött - közölte a cég. Hangsúlyozzák, hogy a cég mai helyzetelemzése szerint a technológiai eljárás gondos betartása mellett sem észlelhette a természeti katasztrófa jeleit, vagy tehetett volna annak elhárítása érdekében.
   
"A legutolsó, aznapi fizikai szemle, és az utolsó laboratóriumi résfalon belüli vízminta elemzése semmilyen előjelét nem mutatta a bekövetkezett katasztrófának" - áll a közleményben.
   
A cég szerint a katasztrófát az okozta, hogy a X. kazetta sarka az agyagos talapzaton megcsúszott, majd a tározó gátja átszakadt. Megjegyzik, hogy ez példa nélküli eset az úgynevezett Bayer-féle timföldgyártási eljárás történetében. Ugyanakkor a légi felvételeken látszik, hogy a vörösiszapnak komoly öntartó hatása van, így az első becslések szerint a tárolt anyag 96-98 százaléka a tározóban maradt.
   
A MAL közölte azt is, hogy a vörösiszap az EU hulladékszabványa szerint nem minősül veszélyes hulladéknak, összetevői stabil, kötött formában vannak jelen, azokat a víz semmilyen formában nem oldja. A vörösiszap 40-45 százaléka vasoxid (ez adja vörös színét), 10-15 százaléka alumíniumoxid, 10-15 százaléka szilíciumdioxid, 6-10 százaléka kalciumoxid, 4-5 százaléka titándioxid, 5-6 százaléka kötött nátron.
   
A cégvezetés a közleményben részvétét fejezi ki a tragédiában érintett családoknak. Jelzik, hogy a társaság "minden rendelkezésre álló eszközt mozgósít és minden tőle telhetőt meg fog tenni az illetékes hatóságokkal közösen annak érdekében, hogy az emberi tragédiák hatásait - amennyiben ez egyáltalán lehetséges - enyhítse".

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Nagyítás

Így néz ki a vörösiszap után Devecser és környéke – Nagyítás-fotógaléria

Négyen meghaltak, több mint százan megsérültek és többen eltűntek, amikor hétfőn az Ajka melletti timföldgyár zagytározójának gátja leomlott, és egymillió köbméter vörösiszap és lúgos víz árasztotta el a környező Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely településeket. A vörösiszap – a timföldgyártás mellékterméke – maró hatású anyag, nehézfémet tartalmaz, amely a légutakba, emésztőrendszerbe jutva mérgező. Ez a veszély elsősorban akkor fenyeget, ha a lerakódott vörösiszap megszárad és porlani kezd. Híreinket és Nagyítás-galériánkat folyamatosan frissítjük.

hvg.hu Itthon

Iszapkatasztrófa: hírek és fotók percről percre

- Kilenc ember meghalt, százharminc megsérült, miután az Ajka melletti timföldgyár tározójának átszakadt a gátja és egymillió köbméter vörösiszap zúdult a környező Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely településekre. Később kiürítették Kolontárt, mert megroggyant az átszakadt gát. A falu elé öt méter magas védőgátat emeltek.

- Elrendelték az alumíniumüzem leállítását, de október 15-én késő délután újra megindult a termelés az 1100 embernek munkát adó vállalat timföldgyárában.

- A vállalat képviselői szerint ők nem hibáztak. Orbán Viktor október 11-én a parlamentben bejelentette, hogy őrizetbe vették a Mal Zrt. vezérigazgatóját, és a vállalatot állami felügyelet alá vonják. A rendőrség a vállalatvezetőt azzal gyanúsítja, hogy a cég katasztrófatervében elmulasztotta kidolgozni, mi a teendő gátszakadás esetén, az igazgató szerint azonban ezt semmilyen hatóság nem is kérte tőle soha. A vezérigazgatót szerdán a bíróság szabadon engedte. Október 15-én meggyanúsították a vállalat műszaki szolgáltatási igazgatóját, Deák Józsefet is.

- A vörösiszap - a timföldgyártás mellékterméke, a visszamaradó szemcsék lúgos vízzel keveredő elegye - maró hatású anyag. Megszáradva, por alakban a légutakba jutva irritációt okoz.

- A lúgos víz a Torna patakon keresztül a Marcalba került, amelynek élővilágát kipusztította.

A képekre kattintva megnézheti galériáinkat, alattuk pedig legfrissebb híreink sorakoznak.