szerző:
hvg.hu/MTI

Az MTVA Központi Üzemi Tanácsa hétfőn rendkívüli ülést tartott, amelyen úgy határozott, hogy részt kíván venni a Lomnici-ügy független kivizsgálásában.

Az MTVA Központi Üzemi Tanácsa (KÜT) hétfő este azt közölte: részt vesz a Lomnici Zoltán kitakarásának ügyének "független kivizsgálásában". A munkában a közlemény szerint vezető szerepet vállalnak és együttműködnének az MTVA, az MTI Zrt., az MTV Zrt. továbbá a Duna Tv Zrt. szakembereivel. 

"Fontosnak tartjuk, hogy mindenki számára egyértelműen kiderüljön, hogy a közmédia presztízsét ismét súlyosan romboló eseménysorozat mögött milyen okok és személyek állnak" - írják. 

A KÜT felajánlását az MTVA vezetésének is megtette, egyúttal szükségesnek tartja, hogy 24 órán belül kezdje meg a munkáját a vizsgálóbizottság. A KÜT kéri az éhségsztrájkoló kollégákat, hogy a vizsgálat idejére függesszék fel tiltakozó akciójukat. 

Mint arról beszámoltunk: Nagy Navarro Balázzsal, a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének (TFSZ) alelnökével együtt hárman tiltakoznak amiatt, hogy a bűnözők személyiségi jogainak megvédésére használt úgynevezett kimaszkolásos technikát alkalmazva kitakarták Lomnici Zoltánt, a Legfelsőbb Bíróság egykori elnökét a Duna Tv és az MTV múlt szombati híradójában.

Nagy Navarro Balázshoz most Szávuly Aranka és a Duna Tv-s Patakfalvy Sándor csatlakozott. Éhségsztrájkjukkal azt akarják elérni, hogy nevezzék meg a Lomnici Zoltán volt főbíró kiretusálásáért felelős embereket, vagyis a kitakarásra utasítást adó vezetőket. Nagy Navarro Balázs a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorában azt mondtasms-ben értesítették az éjszaka, hogy raportra kell mennie.

Szabó László, az MTVA kommunikációs igazgatója múlt csütörtökön arról tájékoztatott, hogy a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) megköveti Lomnici Zoltánt, az Emberi Méltóság Tanácsának elnökét a december 3-án 18 órakor a Duna Híradóban, majd az m1 19.30-as  Híradójában elkövetett, személyét sértő szakmai hibáért.

Mint Szabó László, az MTVA kommunikációs igazgatója közleményében írta, az MTVA vezérigazgatója teljes körű vizsgálatot rendelt el az ügyben, mely csütörtökön lezárult. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnak a vizsgálatban érintett három munkatársa a szakmai hibát elismerte, és vállalta a felelősséget. Az érintett munkatársak vezérigazgatói figyelmeztetést kaptak.

A tájékoztatás szerint Lomnici Zoltántól a Híradó felelős szerkesztője még december 3-án este telefonon bocsánatot kért. A vasárnap reggeli Híradóba, valamint az MTVA internetes oldalaira a tudósítás hibátlan változata került fel.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!