szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A bűnözők személyiségi jogainak megvédésére használt úgynevezett kimaszkolásos technikát alkalmazva kitakarták Lomnici Zoltánt, a Legfelsőbb Bíróság egykori elnökét a Duna Tv és az MTV szombati híradójában - számol be az Index. Az eredeti, adásba került felvételt ráadásul azután meghamisítva tették fel az MTV videotárába.

Az Indexet egy olvasó figyelmeztette arra, hogy a Duna Tv szombati esti 6 órás és az MTV 19:30-as Híradójában Lomnici Zoltánt, a Legfelsőbb Bíróság egykori elnökét kitakarták arról a felvételről, ahol Tőkés László nyilatkozik.

Tőkés László és Lomnici Zoltán az Emberi Méltóság Tanácsa vezetőiként arról tartottak sajtótájékoztatót, hogy milyen következményekkel járhat az, hogy Szlovákiában két magyar állampolgárságát felvett embertől is elvették a szlovák állampolgárságát.

Dajcstomi ismét csiripelt
Ha az Index értesülése megfelel a valóságnak és vágóval és a napi felelős szerkesztővel együtt nem rúgják ki 12-24 órán belül az MTVA nevű akármiből ezt az "MTI Hírcentrum egyik munkatársát", akkor szombaton színes krétával ugróiskolát rajzolok az MTI főbejárata elé az aszfaltra!! Komolyan, és ez még csak a kezdet! (Forrás: twitter.com/dajcstomi)

Az emberi jogi ügyekben nyilatkozó közszereplőkről szóló képi anyagban csak pár másodpercre mutatják félprofilból a Tőkés Lászlótól jobbra ülő Lomnici Zoltánt, majd amikor Tőkés nyilatkozik az MTI Hírcentrum riporterének, a háttérben beszélgető Lomnici arcát a bűnelkövetéssel vádolt emberek személyiségi jogainak megvédésére használt technikával kimaszkolták, vagyis kiblurözték - számol be a lap.

A köztévé azonban nemcsak ezt a sajtóetikai vétséget követte el, hanem az eredeti, adásba került, kitakart felvételt is meghamisította, amikor a híradókat feltette az MTV videotárába. A videotárban ugyanis már a kitakarás nélküli verzió látható az MTV-s és a Duna Tv-s Híradónál, de mivel azt a részt nem az élő adásból, hanem az eredeti muster kazettáról vágták be újra, így nincs rajtuk MTV-s, illetve Duna Tv-s logó.

Lomnici Zoltán az Indexnek elmondta: rengeteg telefont és e-mailt kapott az eset miatt. "Kikértem médiajogászok tanácsát az ügyben, akik szerint ez az elmúlt 20 év legsúlyosabb sajtószabadságot sértő cselekedete volt. De mivel közszereplőként soha nem indítottam semmilyen sajtópert a pályám során, most sem fogok. Úgy gondolom, hogy ez egy lelkiismereti kérdés, annak kell levonnia a konzekvenciákat, aki ezt elkövette” - tette hozzá.

Az Indexnek név nélkül nyilatkozó köztévés források azt állítják, hogy Lomnici régóta tiltólistán van a köztévében, a Híradókat készítő MTI Hírcentrum vezetőségének utasításai szerint, ha nem feltétlenül muszáj, akkor nem lehet őt mutatni, vagy megszólatatni a hírműsorokban.

Polyák Gábor, a pécsi jogi kar egyetemi docense, médiajogász az Indexnek elmondta, a kitakarás miatt Lomnici pert indíthatna személyiségi jogainak, nevezetesen jóhírnevének megsértése miatt. Ebben a perben kártérítésre, de legalábbis erkölcsi jóvátételre számíthatna. De az eset felveti a médiatörvény megsértését is, mivel szóba jöhet az emberi méltóság médiajogi szankciót maga után vonó megsértése, illetve a tárgyilagos tájékoztatásról szóló kötelezettség megsértése, ez pedig kiigazító közlemény közzétételét vonhatja maga után.

Szabó László, az MTVA kommunikációs igazgatója az Index felelősségre vonatkozó kérdésére úgy reagált, hogy "súlyos etikai vétség történt, a felelősök ellen fegyelmi eljárás indul, Lomnici Zoltántól pedig elnézést kérünk".

További részleteket és a videókat itt nézheti meg!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az iskolában csak irodalomról van szó, pedig regényt írni is megtaníthatnának

Az iskolában csak irodalomról van szó, pedig regényt írni is megtaníthatnának

Újabb bozóttüzektől rettegnek Ausztráliában

Újabb bozóttüzektől rettegnek Ausztráliában

Trump egyelőre nem árulja el, hogy elindul-e a 2024-es elnökválasztáson

Trump egyelőre nem árulja el, hogy elindul-e a 2024-es elnökválasztáson