szerző:
hvg.hu

Giró-Szász András szerint a köztársasági elnök egy intézmény, és a kormánynak pedig nem feladata véleményezni őt. Minderről péntek este az ATV-ben beszélt a kormányszóvivő.

A kormánynak egyetlen feladata, hogy a mindenkori köztársasági elnököt feltétel nélkül, minden esetben támogassa - nyilatkozta a kormányszóvivő. A műsorvezető arról faggatta, tervez-e valamit a kabinet Scmitt Pál súlyos plágiumgyanúja nyomán. Giró-Szász András határozottan állította, a kormánynak ebben az ügyben nincs teendője. A kabinet semmilyen formában nem véleményezheti a köztársasági elnökkel kapcsolatos dolgokat, ellenben támogatnia kell az államfőt, mert a köztársasági elnök egy intézmény.

A végreható hatalomnak nincsen beavatkozási lehetősége, még akkor sem, ha a plágiumgyanú bebizonyosodna. Utóbbiról egyébként a kormányszóvivő csak annyit mondott, hogy vannak pro és kontra vélemények, biztosat még nem tudni, ő se szeretne prejudikálni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!