szerző:
hvg.hu

A kormány melletti békemenetet hirdettek szombat délutánra, eközben a civilek Schmitt Pál ellen tüntettek a Várban. A Hősök terétől indult, több tízezres menetben angol és magyar nyelvű, a kormányt éltető és a nyugatot támadó feliratú transzparensek voltak láthatóak tudósítóink beszámolói szerint. A Kossuth tér megtelt a tüntetőkkel, akiket hatalmas buszmenet követett. Vidékről és a Felvidékről, illetve Romániából is sok demonstráló érkezett, javarészt idősek.

1 2 3
Sorrend megfordítása

A köztévé rendkívüli műsorban számol be

Az Este rendkívüli kiadással jelentkezik a köztévén a "400 ezres" békemenetről - közölte műsorában az m1. Az MTVA közleményben is meghirdette a műsort.

BM: 400 ezer demonstráló volt

A békemenet befejeződött, a békés, jó hangulatú eseményen közel négyszázezren vettek részt - közölte a Belügyminisztérium. A közlemény szerint emberemlékezet óta Magyarországon ekkora tömeg még nem demonstrált a kormány és politikája mellett. Rendőri intézkedésre nem volt szükség.
Nagyítás-fotógalériánk a békemenetről - kattintson a képre!
©

Csiba Gábor közleményben köszönte meg a túrát

A Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért közleményt adott ki a demonstráció után. Mint írják, "Dr.  Csiba Gábor  a  Stratégia Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke, a mai napon, a BÉKEMENET erejét látva és annak  részeseként, támogatását és köszönetét nyilvánítja ki a  kormány iránt".

Vége

A demonstrálók felszállnak a buszokra, oszlik a tömeg. Az Andrássy úton megindult a forgalom.

Nagyítás-fotógalériánk a békemenetről - kattintson a képre!
©

Hatalmas buszmenet követi a tüntetőket

A tömeg vége most kanyarodott be az Alkotmány utcába. A tömeget lépésben kísérik azok a buszok, amelyekkel feljöttek a fővárosba, és feltehetően a rendezvény után azonnal viszik őket vissza. A járművek a Bajcsy Zsilinszky út nagy részét elfoglalják, közöttük rendőrautókat látni. Tudósítónk körülbelül száz buszból álló menetről számolt be (ezt rendőrök is megerősítették), van, ahol két sorban állnak egymás mögött a buszok.

A buszok között több román rendszámú is van, az MTI beszámolója szerint a felvidékiek mellett sokan érkeztek Erdélyből. Polgármesteri hivatalok buszait is lehet látni, illetve az Alba Volántól is sok bérelt jármű érkezett.

Az egyik buszvezető azt mondta a hvg.hu tudósítójának, hogy nem lépésben jöttek, hanem akkor indultak el, amikor szóltak nekik, és rendőri felvezetéssel mennek. A Bajcsy-Zsilinszky utat lezárták a rendőrök.

Nagyítás-fotógalériánk a békemenetről - kattintson a képre!
©

 

"Ez volt az évtized tüntetése"

Úgy volt, hogy bevárják a tömeget, de a szervezők azt mondták, hogy megtelt a Kossuth tér, ezért nem várnak tovább. A menet vége ekkor a Bazilikánál volt. Bencsik András felmutatta az alkotmány egy példányát, Bayer Zsolt pedig azt mondta, a szeretet erősebb a gyűlöletnél.

Mint fogalmaztak, megmutattuk a kormánynak hogy nincs egyedül, Európának, hogy nem vagyunk hajlandóak diktátum szerint élni, és ezt az orzágot soha nem fogjuk odaadni. Ezután elénekelték a Szózatot, majd azt kérték a résztvevőktől, hogy hagyják el a helyszínt, hogy a további érkezők is elénekelhessék a Szózatot.

Széles Gábor is magához ragadta a mikrofont és azt mondta ez volt az évtized tüntetése.

A szervezők szerint egymillióan vannak

A Kossuth téren Bencsik András és Bayer Zsolt beszélt a tömeghez. Azt mondták, egymillióan vannak összesen és ezt a televízió is bemondta. Megköszönték az embereknek, hogy eljöttek. Külön köszönetet mondtak a demonstráción részt vevő lengyeleknek.

Tudósítóink szerint is sokan vannak a demonstrálók, de az eddigi becslések inkább több tízezres vagy százezres tömegről szóltak. Mindenesetre a tömeg olyan nagy, hogy a Kossuth térre nem is biztos, hogy befér. A szervezők arra kérték a tüntetőket, hogy várják meg míg a tömeg vége is odaér.

Bencsik András beszél a tömeghez - Nagyítás-fotógalériánkhoz kattintson a képre!
©

A Magyarok Világszövetsége is demonstrál

A Nagy Imre szobornál a Kossuth téren a Magyarok Világszövetsége is tüntet, mintegy 30 ember. A rendőrség azonban elzárja őket a békemenettől.

1 2 3

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!