szerző:
hvg.hu/Index

Magukat a magyar Anonymous tagjainak nevező hackerek átfogalmazták az Alkotmánybíróság honlapján található alaptörvényt - írja az Index. Valószínűleg vasárnapra virradóra változtatták meg a szöveget.

„Ajjaj" – az Index cikke szerint így reagált a hírportálnak Sereg Andrásnak, az Alkotmánybíróság sajtófőnöke vasárnap délben a hírre. Hozzátette, hogy nem tudja kommentálni a történteket, de elhárítják a hibát.

Egyelőre nem tudni, milyen biztonsági résen jutottak be a hackerek az Alkotmánybíróság weboldalára, és ott milyen adatokhoz férhettek hozzá.

A hackerek több bekezdéssel kiegészítették az alaptörvény Nemzeti hitvallását és az utána következő fejezeteket a taláros testület oldalán.  Beleírták például a szövegbe azt, hogy az informatikában dolgozók 32 évesen a fizetésük 150 százalékával nyugdíjba mehetnek, továbbá azt is, hogy az Anonymous és más önszerveződő informatikai csoportok, egyének kötelezhetők arra, hogy az országot érő külső és belső fenyegetések ellen fellépjenek.

Azt is írták: "Valljuk, hogy a zsarnok eszmék, uralkodók, diktátorok csupán a történelem rövid szakaszai, mely zsarnokságot a nép bármikor elmozdíthat, lázadhat ellene". Szintén feltették az oldalra, hogy "Mi légió vagyunk. Nem bocsátunk meg. Nem felejtünk. Ezt várják tőlünk".

Az Alkotmánybíróság honlapja nem elérhető, mert a szervert ideiglenesen leállították. Sereg András délutáni sajtóközleménye szerint megkezdték a károk felmérését az illetékes hatóságok bevonásával, és egyelőre úgy tűnik, hogy az alaptörvényen kívül az oldal többi része rendben van.

Az Anonymous hackerei nevében a világ több pontján hajtottak végre internetes támadást. A csoport januárban több órára megbénította az amerikai igazságügyi minisztérium és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) portálját, és a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) honlapja elleni támadás elkövetőjeként is jelentkezett. Az Interpolnak szerdán sikerült letartóztatnia a hackercsoport 25 tagját Európában és Dél-Amerikában.

Robert Mueller, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda igazgatója egy pénteki San Franciscó-i konferencián konferencián azt mondta, hogy az internetes támadások nemsokára az egyik legnagyobb fenyegetést jelentik Amerika biztonságára, és a fenyegetésük szintje a terrorizmusét is meghaladhatja.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!