szerző:
MTI

Kövér László házelnök elnézést kért az Országgyűlés házbizottságának ülésén a szocialistákra tett délutáni megjegyzése miatt - közölte levezető elnökként Latorcai János hétfőn késő este a parlament ülésén, szocialista politikusok felszólalásaira reagálva.

A házelnök Schmitt Pál köztársasági elnök lemondó beszéde után utasította rendre az államfő napirend alatti felszólalása alatt bekiabálókat. Ezután úgy fogalmazott, "engedelmükkel hozzátenném azt, ha már az elmúlt napokban a méltóságról és méltatlanságról hosszú vita kerekedett a sajtóban, hogy az önmagában méltatlan, hogy a tőlem balra helyet foglaló képviselő hölgyek és urak egyáltalán itt ülhetnek az Országgyűlésben". Kövér László kijelentését élénk taps fogadta a kormányoldalról, míg az MSZP-frakció egy része - a Demokratikus Koalícióhoz tartozó néhány független képviselőhöz hasonlóan - kivonult az ülésteremből.

Az esetet két szocialista képviselő idézte fel a hétfő késő esti órákban. Harangozó Tamás és Gúr Nándor az új országgyűlési törvényjavaslat részletes vitájában azt kifogásolta, hogy a képviselői felszólalásokkal szerintük egyébként elég szigorú erkölcsi mércét támasztó előterjesztés nem foglalkozik azzal, ilyen esetekben ki vehetné el a házelnöktől a szót, illetve a tervezett őrség kivezethetné-e Kövér Lászlót.

©

Harangozó Tamás közlésére reagálva Latorcai János, a Ház ülését levezető elnök megerősítette, Kövér László a hétfő esti házbizottsági ülésen - Tóbiás József szocialista frakcióigazgató és Ujhelyi István, a parlament szocialista alelnöke felvetésére - elnézést kért kijelentése miatt. A szocialista Bárándy Gergely felvetette, hogy a házelnöknek a parlament előtt is bocsánatot kellene kérnie.

 

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!