szerző:
hvg.hu

Pályázat nélkül is kijönne egy teljes nyaralás abból a pénzből, amit az Erzsébet-programban résztvevőktől önrész címen kérnek - írja az Index.

Az Erzsébet-program szociális üdülési pályázatának lényege elvileg az lenne, hogy némi önrész mellé állami támogatást lehet nyerni nyaraláshoz, így olyanok is el tudnak utazni pár napra, akik másképp ezt nem engedhetnék meg maguknak. Első körben 75 ezren nyertek a pályázaton, azonban akadnak üdülők, ahol tavaly szinte egy teljes nyaralás kijött volna csak abból, amit most önrészként kérnek el.

Az Index által megkérdezett család ugyanis egy 120 ezres nyaralásra pályázott, amihez 45 ezer forintnyi önrészt kértek tőlük, miközben az állam 75 ezerrel segítette volna a családi vakációt. A megpályázott 120 ezres nyaralást azonban ugyanabban az üdülőben egy, az Erzsébet-programtól független honlap szerint mintegy 49 ezer forintból is ki lehet hozni, kérdés tehát, hogy az állam által felkínált további 70 ezer forint valójában mire megy el.

Az Index is megkereste az Erzsébet-programot működtető Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványt (MNÜA), hogy megtudják, mi az oka annak, hogy a szállás tényleges ára és a pályázat keretein belül arra fordított összeg között körülbelül 70 ezer forint különbség adódik, és hova folyik be ez a 70 ezer forint.

Az MNÜA tájékoztatása szerint  a megpályázott korábbi megyei kezelésű vendégház vagyonkezelője a megyei önkormányzati intézmények átvételéről szóló törvény értelmében 2012. január 1-től a Megyei Intézményfenntartó Központ lett. Egy tavaly decemberi kormányrendelet pedig a megyei önkormányzatoktól átvett, üdülési célú vagyonelemek üzemeltetési, fenntartási feladatainak ellátására  a Human-Jövő 2000 Egészségmegőrző és Oktatási Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaságot jelölte ki. "A Human-Jövő 2000 Kft., amely állami tulajdonban lévő nonprofit társaság az állami vagyon megőrzése mellett a hatékony működés és a szociálisan hátrányos helyzetű nyertes pályázók rászorultságát figyelembe véve alakította árait" - írta az MNÜA, amely azonban nem ad választ arra, hogyan emelkedhetett hirtelen háromszorosára az üdülés ára.

A Human-Jövő összes üdülési csomagja ugyanannyiba kerül az Erzsébet-programban egy ötfős családnak: a jelenlegi konstrukció szerint 110 ezer forintba. A rendszer a következőképpen működik: a szülők egyike, a pályázó kap 40 ezer forint értékű üdülési szolgáltatást. Ebből 10 ezret ő fizet, 30 ezret az állam. A gyerekek fejenként 20 ezer forint értékű üdülési szolgáltatást kapnak. Ebből a fejenkénti 20 ezerből 5 ezret fizet a szülő, és 15 ezret az állam. A másik szülővel, akit a program csatlakozó második felnőttnek hív, a program elején 20 ezer forintot fizettettek, de ezt nemrég leszállították 10 ezer forintra. Tehát egy ötfős család esetében a szülők összesen 50, a gyerekek összesen 60 ezer forint értékű üdülési szolgáltatáshoz jutnak, így jön ki a 110 ezer forint. Azért alakulhat ki ez az egységes ár, mert az összegért kapott éjszakák száma és az ellátás típusa viszont szállásonként változik.

Az Erzsébet-program honlapja egyáltalán nem könnyíti meg azok dolgát, akik máshol is utána szeretnének olvasni az adott szállásnak. A szálláshely nevét sokszor nem közlik, a cím pedig sehol sem szerepel. Ha szeretnénk rájönni, hogy pontosan melyik üdülőről vagy hotelről van szó, a legtöbbször csak néhány fényképből és pár olyan alapvető információból lehet kiindulni, mint a szobaszám vagy a nyújtott szolgáltatások.

A Human-Jövő minden szállásra kész csomagot állított össze, tehát a családok nem választhatják meg szabadon, hány éjszakát töltetnének el a kiválasztott szálláson, és milyen ellátást kérnek: félpanziót, reggelit vagy semmit. Az Index számításai szerint azonban a programon kívül - két kivétellel - minden leellenőrzött szállás olcsóbb volt 110 ezer forintnál.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!