Kikértük a jegyzőkönyveket a botrányos földügyekről

2012. május 16., szerda, 20:45
Szerző:


Címkék: ; ;

Közérdekű adatkéréssel fordult a hvg.hu a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz (VM): az Ángyán József által nyilvánosságra hozott botrányos földbérleti ügyek nyomán elrendelt belső vizsgálatok jegyzőkönyveibe kértünk betekintést egy hete. Arra is kíváncsiak vagyunk, milyen Fidesz-közeli érdekeltségek kaptak idén megbízási szerződéseket termőföld-hasznosításra.

Az egymilliárd forintot is meghaladhatja az a földalapú támogatás információink szerint, amit a Fidesz-közeli nagyvállalkozó, Nyerges Zsolt és családja érdekeltségébe tartozó társaságok kaptak 2011-ben az általuk művelt földek után. Leisztinger Tamás MSZP-közeli nagyvállalkozó érdekeltségei ugyancsak 800 millió forint körüli összeghez jutottak ily módon tavaly. Információink szerint a Vidékfejlesztési Minisztérium – pályázatok nélkül – idén gyakorlatilag ugyanazokkal a földpiaci szereplőkkel kötött megbízási szerződéseket termőföld-hasznosításra. Hogy erről megbizonyodhassunk, közérdekű adatkéréssel fordultunk a tárcához, kérve a szerződő felek listáját a 2011-es és 2012-es évekre.

Ugyancsak kikértük azoknak a belső vizsgálatoknak a jegyzőkönyveit is, melyek a botrányos földbérleti szerződésekről szólnak. A pályázati eljárás ellen tiltakozva még január végén távozott Ángyán József, a földművelési tárca államtitkára, aki az őt támogató zöld szervezeteknek szóló levelében azt írta, hogy súlyos lobbik törekednek az állami földek bérleti jogának megszerzésére. „Az évtizedek alatt kialakult, ellenérdekelt maffiahálózat mindent vinni akar a földtől, az erőforrásoktól a támogatásokon át a piacokig. Mindent vinni akar a vidéki, helyi közösségek, családok elől, és magam, munkatársaim, valamint az emberekkel közösen kidolgozott Nemzeti Vidékstratégiánk e zsákmányszerzés útjában álltunk” - írta levelében a volt államtitkár.

Csordás munkában. Szarva közt a tőgyit

Fotó:

Tűzközelben

Mint megírtuk, a pályáztatás Fejér és Borsod megyében is igencsak furcsa körülmények között zajlott le, aminek eredményeképpen mindkét esetben néhány család jutott nagy területekhez. Borsodban például az eddig bérbe adott 2800 hektárnyi földből körülbelül 1600 hektárt a négy legnagyobb nyertes vitt el. Fejér megyében információink szerint az eddig megpályáztatott összes föld, mintegy 4800 hektár négyötödét nyolc érdekeltség kapta meg, 11 településen csak ők jutottak földhöz, helyben lakó gazdák nem.

A konkrét esetek között több megkérdőjelezhetőt is találunk. Borsodban volt olyan cég a pályázók között, amit 2012. január 4-én alapítottak, majd tavasszal majdnem ötszáz hektár földhöz jutott. Egy másik társaság ugyan 2003 óta létezett, de közúti fuvarozással foglalkozott (évek óta nulla árbevétellel), és csak idén januárban vette fel a szarvasmarha-tenyésztést, hogy aztán nem sokkal később hozzá is jusson 495 hektár földhöz. A cég Mengyi Roland fideszes megyei közgyűlési elnökhöz köthető. Fejérben a felcsúti polgármester és családtagjai jutottak összesen több mint ezer hektár földhöz.

Landoló űrkabin. Ejtőernyő

Fotó:

Falak

Miután a sajtóban folyamatosan jelentek meg a cikkek a kétes földbérleti szerződésekről, és az ügyben parlamenti interpelláció is elhangzott, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter két belső vizsgálatot is elrendelt a minisztériumban, ezen kívül sajtóhírek szerint a Nemzeti Földalap felügylőbizottságának elnöke szintén elvégzett egyet. Fazekas Sándor azóta többször elmondta, hogy a vizsgálatok nem találtak semmilyen rendellenességet. Lapunk ezekbe a jegyzőkönyvekbe is szeretne betekintést nyerni, így ebben az ügyben is közérdekű adatkéréssel fordultunk a VM-hez, ahol türelmet kértek. A válaszadásra a hatályos jogszabályok szerint jövő kedd a határidő.

Maga a lemondott államtitkár egyébként egy blogon közölte eddigi vizsgálódásának eredményeit a földbérleti szerződésekkel kapcsolatban. Úgy tudjuk, az itt közölt összefoglalót a Fidesz-frakció tagjainak is elküldte, de érdemi választ a párt vagy a képviselőcsoport vezetésétől nem kapott. Egy általunk megkérdezett fideszes vezető szerint „kínos hallgatás” övezi Ángyán szereplését a párt hivatalos fórumain, vezetőségi üléseken, frakcióüléseken nem kerül szóba a földbérletek ügye, miközben „folyosói beszélgetéseken azért sokan elismerik, hogy az egész nagyon kínos”. Egy másik vezető fideszes politikus még korábban (még a köztársasági elnök távozása előtt) arról beszélt a hvg.hu-nak, hogy szerinte „nem is Schmitt Pál plágiumügye az igazán veszélyes” a párt hosszabb távú megítélése szempontjából, hanem „ezek a földügyek”. A kormányfő környezetéhez tartozó egyik forrásunk ugyanakkor úgy vélte: az ügy végül nem maradhat következmények nélkül, és „legalább néhány valóban látványos esetben” vizsgálat indulhat.

Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén
Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén

Civil szervezetek sokaságának működése kerül veszélybe, mert az adózók fele nem rendelkezik az 1%-ról. Ennek a furcsa „közömbösségnek” az okát kutatjuk.

Hirdetés
20 HOZZÁSZÓLÁS, MELYEK KÖZÜL A LEGFRISSEBBEK:
2012. május 17., 12:39 cötkény

Ezt írta dr. Nagy Bálint:
"... Az ország vezetésébe most Bethlen Gáborokra, Rákóczy Györgyökre van szükség. Ezek helyett sajnos sok Báthory István és Báthory Anna felfogású, ország „veszejtéssel” fenyegető kurafit látok 1959-hez hasonló arányban - akkor suszter, borbély, kispolgár, most gyorstalpaló jogász -, gazdaságvezetésben és hivatalszervezésben pancserként kódorgó pártkatonákat. Úrhatnám politikusokat, mindenek fölé kerekedő szenvedélyekkel és lobbykkal.

2012. május 17., 12:29 oncogito9866

Zsírszerző- a gondom az, hogy nincs változás a rablás ügyben.
És nem "picit" többet rabolnak most, hanem hatalmasat.
Földbirtokkal, nagy vagyonnal sokkal több hatalom jár.
És hamar itt lesz az az idő, ami a második világháboru előtt volt, amit Móra és Móricz megírt nagy nyomort.
Akkor tudja meg a magyar, hogy mit is jelent a többségnek a szegénység!
És az nem csak az én gondom lesz...

2012. május 17., 10:42 franzjoseph

Érdemes elolvasni ezt az interjút:
http://atlatszo.hu/2012/05/14/szarok-ra-hogy-mas-mit-mond-meszaros-lorinc-vs-ferenczi-krisztina-videointerju/

2012. május 17., 09:52 Horvat Lajos

Kedves Miki!
A föld a tulajdonosé tehát ha művelni lehetne oda engedélye kell! Ő megszerezte a bérleti jogot a milliárdos támogatással és te tőle kibérelhetsz akár mennyit ha van rá pénzed!
Tehát ott hever parlagon, de nem a tied!!! Ahogy nekiállsz művelni vagy már megművelted ott lesz a "jogos" bérlő vagy tulajdonos!
Nagy üzlet erről szól!

2012. május 17., 09:42 Horvat Lajos

A szélsőségesek a nincstelek és szegények akik a hitüktől is megfosztottak,mert már nincs jópélda mit követni lehet! Ők akik mindenre elszántak,mert már nincs veszteni valójuk!
Azt hiszem az utólsó órában vagyunk!Lehet egy "Zrinyi Ilona" Vagy Rákóczi és befejeződik a rendszerváltás!
A parlamentben a "Keresztény Demokraták" a Keresztény szót elhagyhatnák,mert Isten és Jézus és a Szent-Biblia nevében ezt nem cselekedhetik!!
Mi akik hiszünk jó példákat és erkölcsös "Honatyákat" akarunk látni!

További 15 hozzászólás megtekintése »
Véleménye van? Ossza meg velünk!


Kikértük a jegyzőkönyveket a botrányos földügyekről
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Hirdetés
HIRDETÉS
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X