szerző:
hvg.hu

Továbbra is érvényes az egykori adatvédelmi biztosi határozat a Szociális Konzultációval kapcsolatban Jóri András volt ombudsman szerint, vagyis a konzultáció során beérkezett személyes adatokat meg kellene semmisíteni. Jóri szerint a Péterfalvi Attila vezette Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak (NAIH) nincs joga új határozatot hoznia az ügyben.

Jóri András volt adatvédelmi biztos még 2011 augusztusában határozatában rendelte el, hogy az úgynevezett Szociális Konzultáció 2011 során az érintettektől visszaérkezett kérdőíveken szereplő személyes adatokat semmisítsék meg a határozat jogerőre emelkedését követő nyolc napon belül. Az adatvédelmi biztos a jövőre nézve megtiltotta továbbá a Szociális Konzultáció 2011 során felvett, az érintettek nevét, lakcímét elektronikus levélcímét tartalmazó adatbázis létrehozását, az ezzel kapcsolatos jogellenes adatkezelést és -feldolgozást.

Jóri András
©

A határozatot a Szociális Konzultációt lebonyolító hivatal (KEK KH) bíróságon támadta meg. A perben posztja megszüntetése után az adatvédelmi biztost az európai jogot sértő módon létrejött ún. "Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság" váltotta fel. Az első tárgyaláson hétfőn a bíróság megszüntette a pert, mert a KEK KH és a NAIH közösen „egyezséget” nyújtottak be. Mivel közigazgatási perben nincs polgári jogi egyezségnek helye, annak jóváhagyását a bíróság formai okból elutasította, de a felek kérelmét tiszteletben tartva megszüntette az eljárást. Az adatvédelmi biztosi határozat Jóri András álláspontja szerint így jogerős, és végrehajtandó.

Az  ún. NAIH azonban kedden közölte, hogy az adatvédelmi biztos határozata „vállalhatatlan” mert azoknak az adatait is meg kell semmisíteni, akik önként visszaküldték a kérdőíveket. A megsemmisítést azonban Jóri András épp azért rendelte el, mert a kérdőíveken szereplő hozzájáruló nyilatkozat a hazai és az európai gyakorlat szerint érvénytelen volt, azaz megfelelő tájékoztatás hiányában a visszaküldők nem hozhattak felelős döntést adataik megadásáról. A NAIH közleményében a Szociális Konzultációval kapcsolatos új határozat meghozatalának szándékára utal.

Mivel az ügyben már létezik jogerős közigazgatási határozat, így új határozat hozatalára Jóri András volt biztos szerint ugyanabban az ügyben nem kerülhet sor, és a korábbi adatvédelmi biztosi határozat hajtandó végre. Jóri szerint kizárólag a bíróság hozhatott volna arról döntést, hogy a Szociális Konzultációval kapcsolatos adatvédelmi biztosi határozat jogszerű volt-e: az eljárás elől azonban Jóri András közleménye szerint "a NAIH vezetője megfutamodott".

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!