szerző:
hvg.hu

A jövő szeptemberben induló választási feliratkozással három választásra lehet bejelentkezni, harmincnapos lesz a kampány, és eltörlik a kampánycsendet - vázolta a Fidesz terveit Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár, aki szerint a regisztrációs elvet még nem fideszes értelmiségiek is támogatják. A vakok ezentúl Braille-írással kapnának választási tájékoztatót, a mozgáskorlátozottak viszont mozgóurna helyett csak a helyszínen szavazhatnának.

Közel hatszázezer választópolgár választáshoz való jogát korlátozzák a jelenlegi eljárási szabályok, ezért a Fidesz pozitív diszkriminációt kíván alkalmazni velük szemben, a hétfő este beterjesztendő választási eljárási törvényjavaslatban - jelentette be sajtótájékoztatóján Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár és Kósa Ádám, a Fidesz hallássérült európai parlamenti képviselője. Kósa azt mondta, hogy mind a hallássérültekre, mind a látásukban korlátozottakra, mind az értelmi fogyatékosokra gondoltak a tervezet kidolgozásakor.

A Fidesz képviselőcsoportja a két héttel ezelőtti sárvári frakcióülésen megvitatta az új választási eljárási szabályokat, jóváhagyta az alapelveket, amelyek alapján Lázár János egyéni képviselői indítványként fogja beterjeszteni a parlamentbe a tervezetet. Az államtitkár azt mondta hétfőn, hogy novemberig el akarják fogadni az új törvényt és ehhez várják az ellenzék, illetve az egyes társadalmi szervezetek javaslatait. Korábban mind Lázár, mind a Fidesz-frakcióvezető Rogán Antal megerősítette, hogy előzetes normakontrollt fognak kérni a törvény kihirdetése előtt az Alkotmánybíróságtól.

A látássérültek a választás napján a szavazófülkébe való belépés előtt Braille-írásos anyagokat kapnak majd, hogy immár kísérő nélkül, vagyis a választási titok megsértése nélkül tudják leadni voksukat - mondta hétfőn Kósa Ádám. Hasonlóan Braille-írásos tájékoztatókat kapnak majd a politikai programokról, a kampányanyagokról. A mozgássérültekre tekintettel a törvénytervezetbe bekerült, hogy szavazókerületenként legalább egy szavazókört akadálymentesíteni kell. Kósa azt mondta, hogy eddig ezt mozgóurnával oldották meg, de szerinte ez nem serkentette a választási kedvet.

A tavaly megszavazott új alkotmányt is várhatóan módosítani fogják, jelentette be Kósa, ugyanis jelenleg az értelmi sérülteket a választástól külön bírósági ítélettel el lehet tiltani, ám a fideszes képviselő szerint még ezt is ki akarják venni az alkotmányból, mivel az előzetes feliratkozás arra is szolgál, hogy az értelmi sérültek jelezzék, hogy tudnak és akarnak szavazni.

Kérdésre válaszolva Lázár János azt mondta, hogy nagy társadalmi vitára számítanak az előzetes feliratkozásról, de szerinte ez nem politikai jellegű lesz. Példaként megemlítette Gerő András történész korábbi parlamenti ciklusban írt, a regisztrációt támogató tanulmányát, ami Lázár szerint azt mutatja, hogy "fideszes elfogultsággal nem vádolható" értelmiségiek sem utasítják el a gondolatot. Szerinte ha a határon túli szavazók, a külföldön dolgozó munkavállalók szavazati jogát biztosítani akarja a magyar állam, akkor kénytelen bevezetni a regisztrációt, ráadásul ha a Velencei Bizottság ajánlását is figyelembe veszik, mely testület nem támogatja a vegyes rendszerek létrehozását, akkor szintén nincs más megoldás.

Lázár a sajtótájékoztatón megismételte korábbi bejelentéseit, melyek szerint a kopogtatócédula-gyűjtés rendszere meg fog szűnni, de azt mondta, egyelőre vita van a Fidesz vezetőségében, hogy mi legyen helyette: aláírásgyűjtés, a jelöltek kauciófizetése, vagy esetleg az a megoldás, hogy jelölteket közéleti személyek is ajánlhatnak. Lázár hangsúlyozta, hogy a nyitott kérdéseket hétfő délután dönti el a nagyobbik kormánypárt vezetősége.

Az államtitkár szerint az már benne van a benyújtandó tervezetben, hogy harmincnapos lesz a kampány, eltörlik a kampánycsendet, továbbá hogy a 2013 szeptemberében kezdődő feliratkozással (amely a választásokat megelőző 15. napig tart) három választásra (országgyűlési, európai parlamenti, helyhatósági) lehet bejelentkezni. A kampánycsend eltörléséről szólva hozzátette, hogy lehet, hogy a szavazókörök környékére lesznek külön szabályok.

A regisztráció menetét ismertetve Lázár azt mondta, hogy a választópolgárok 2013 augusztusában már kapnak egy felhívást, hogy jelentkezzenek. A feliratkozás szeptemberben kezdődik majd, a választók megtehetik ezt levélben, személyesen, vagy az internetes ügyfélkapun keresztül, majd november végén kapnak arról visszajelzést, hogy a regisztráció sikeres volt-e. Ha a regisztráció nem történt meg, akkor levelet kapnak arról, hogy próbálják meg. A szavazás napján a Magyarországon élők személyesen, a határon túli állampolgárok pedig levélben adhatják le voksukat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!