szerző:
MTI

Nem az új parlament felállásakor, hanem csak a helyhatósági választások után lépnének életbe az önkormányzati posztok összeférhetetlenségére és a javadalmazásra vonatkozó szabályok.

Az Index csütörtökön írt arról, hogy amennyiben elfogadják a vonatkozó javaslatot, akkor a 2014-es országgyűlési választás után még egy fél évig nem kellene lemondaniuk a polgármesteri tisztségükről azoknak a politikusoknak, akiket a következő ciklusra újraválasztanak képviselőnek. A portál információi szerint a budapesti önkormányzati vezetők szerdai találkozóján fogalmazódott meg, hogy módosítani kellene a néhány hónapja elfogadott szabályozást.

Láng Zsolt (Fidesz-KDNP), a Budapesti Önkormányzatok Szövetségének (BÖSZ) elnöke ugyanakkor azt mondta az MTI-nek: a szerdai tanácskozáson valóban felmerült az összeférhetetlenség eltolása, azért, mert Kósa Lajos, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke jövő hétre összehívta az önkormányzati érdekszövetségeket egy megbeszélésre, amelynek témája egyebek mellett az új összeférhetetlenségi és javadalmazási szabályok. Hozzátette, hogy a BÖSZ elnökeként amiatt kérte ki a budapesti polgármesterek véleményét, hogy milyen álláspontot képviseljen a találkozón.

Az önkormányzati érdekképviselet vezetője úgy vélte: logikus, ha a ciklus végéig ugyanazok a feltételek maradnak, amivel az érintettek 2010-ben vállalták a polgármesterséget, képviselőséget - és amellyel megválasztották őket.

Láng Zsolt azt is hangsúlyozta, hogy a BÖSZ zárt munkamegbeszélésén számtalan más aktuális kérdéssel is foglalkoztak, így például az iskolák állami kézbe adásával, a budapesti rendőrök pótlékának lehetőségével és az alapellátást végző egészségügyi intézmények, járóbeteg szakrendelők kérdésével.

Utalt az Index cikkére is, amelyben a portál a főpolgármester-választásra vonatkozó szabályok átírását helyezte kilátásba. Leszögezte: ez, vagy a Fővárosi Közgyűlés leendő összetétele szóba sem került a tanácskozáson. 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!