szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem látnak más lehetőséget jelenleg a Fideszben, mint Tarlós Istvánt indítani a 2014-es főpolgármester-választáson, ez azonban inkább a városvezető meggyengülését, mint erősödését jelzi. A kormánypárttól egyre inkább elforduló budapesti szavazók miatt ugyanis bukástól tartanak a Fideszben.

Információink szerint még egy kormányközeli közvélemény-kutató intézet is azt mérte, hogy az új választási rendszerben kialakított 18 fővárosi választókerületből 14-et az MSZP vinne el. Úgy tudjuk, a felmérés szeptember végén készült, egy 3000 fős mintán. Más intézetek már korábban is azt mérték, hogy Budapesten átvette a vezetést az MSZP a Fidesztől, és a kormánypárt pozícióit bizonyára tovább gyengíti, hogy a Medián felmérése szerint az Együtt 2014 máris 22 százalékon áll a választani tudó biztos szavazók körében.

Ez is oka lehet annak, hogy a Fidesz vezetésében egyelőre úgy látják: a 2014-es főpolgármester-választáson Tarlós István helyett nem érdemes mást indítani. (A Népszabadság korábban arról írt, hogy a Fidesz kiáll Tarlós István mellett, akit a kormányülésekre is rendszeresen meghívnak.) Jelenleg ugyanis már a kormánypártban sem bíznak abban, hogy a választásokon közgyűlési többséget szerezhet a párt: a Fidesz már 2010-ben is csak hatezer szavazattal szerzett többet az ellenzéknél, az 51 százalékos eredmény azt jelenti, hogy Tarlós István nélkül nem lenne meg a többség. A jelenlegi erőviszonyokat látva komoly fordulatnak kellene bekövetkeznie a választók hangulatában ahhoz, hogy a Fidesz ne kerüljön kisebbségbe. (Emiatt egyébként a Fideszben csendben ejtették azt a korábbi tervet is, hogy a budapesti közigazgatást megreformálva a közgyűlés hatáskörébe utalják a főpolgármester-választást.)

...és nincs más

Tarlós István az őt támogató Fidesz-KDNP-nél némileg jobb arányt elérve, 53 százalékkal lett főpolgármester, az MSZP-s Horváth Csaba 29,5 százalékot kapott. A szerveződő ellenzéki tábornak Budapesten egyelőre nincs olyan vezetője, mint Bajnai Gordon, egyelőre úgy tűnik, a fővárosi MSZP 2014-ben is Horváth Csabát indítja majd. Úgy tudjuk, a Fideszben és az MSZP-ben egyaránt úgy számolnak, hogy a főpolgármester 2014-ben is jobban szerepel, mint az őt támogató párt. Egy vezető fideszes és egy vezető szocialista politikus szinte ugyanazokkal magyarázta ezt: hivatalban lévő főpolgármesterként a kampányban eleve előnnyel indul, ráadásul azzal, hogy időnként – egyre gyakrabban – szinte ellenzéki szerepből kommunikál a Fidesszel szemben, még azon választók egy részének is rokonszenves lehet, akik egyébként már biztosan nem szavaznának a kormánypártra. Tarlós ráadásul "hozni tudja a lakótelepi szavazókat" is.

Tarlós István nem a Fidesz által írt kottából olvas - meg is vannak a következményei
©

Ezzel szemben egy új fideszes jelölt esetében a legvalószínűbb, hogy az illető csak pártja fővárosi listás eredményét tudná hozni, ami – mint láttuk – kevés lehet. Igaz lehet ez Rogán Antalra is, akit korábban potenciális főpolgármester-jelöltnek tartottak. A Belváros polgármestere komoly arculatformáló kampányt indított korábban a bulvármédiában, ami növelte népszerűségét, a Fidesz frakcióvezetőjeként azonban számos népszerűtlen ügyhöz kellett a nevét adnia, így jelenleg valószínűleg ő sem tudna Tarlós Istvánnál több szavazatot hozni. Fideszes forrásunk ehhez még annyit tett hozzá, hogy minden vitája ellenére Tarlós „sosem lép át egy bizonyos határt”, és lojális marad a kormányhoz – ezt egyébként a főpolgármester rendszeresen hangsúlyozza is –, emiatt Orbán Viktor támogatását is töretlenül maga mögött tudhatja, így a pártvezetés a Tarlós ellen rendszeresen kikelő Fidesz-képviselőket is nyugalomra inti.

Más kérdés, hogy ennek láthatóan egyre kevesebb gyakorlati hozadéka van: a kormányfő láthatóan nem tud, vagy nem akar szembemenni azzal az erős párton belüli lobbicsoporttal, amelyik a parlamenti mandátummal bíró kerületi polgármesterekből áll. Mint korábban megírtuk, a kormányfő előre figyelmeztette az önkormányzati választás után Tarlóst: ha már a polgármesterek és parlamenti képviselők összeférhetetlenségének formális kimondása előtt lemond országgyűlési mandátumáról, a frakcióban ülő kerületi polgármesterek "megeszik". Tarlós azonban ragaszkodott a lemondásához, György István főpolgármester-helyettes viszont nem elég erős ahhoz, hogy a főváros érdekeit képviselni tudja az Országgyűlésben, így kerületi vezetők könnyedén maguk mellé állítják a parlamenti frakciót.

Mézeshetek sosem voltak

A főpolgármester és a kerületi vezetők viszonya már tavaly nagyon rossz volt, információink szerint a Fidesz vidéki képviselői kifejezetten sikertelennek tartják Tarlóst, és haragszanak rá, amiért az önkormányzati választás után több, a balliberális oldalhoz köthető szakembert nevezett ki: Demszky Gábor egykori helyettese, Atkári János például a főpolgármester pénzügyi főtanácsadója lett, Pető György korábbi III. kerületi szocialista politikust pedig a Fővárosi Biztonsági Iroda élére nevezte ki Tarlós.

"Ma már Orbán Viktor is belátja, hogy Tarlós nem érti a Fidesz működését. Nem lehet minden irányban frontot nyitni" – jelentette ki egyik fideszes informátorunk. Szerinte ennek köszönhető, hogy olyan kerületi fideszesek is beálltak a Tarlós elleni szövetséget szervező Rogán Antal és Pokorni Zoltán mögé, akik korábban nem ezt a vonalat erősítették. Példaként többen Láng Zsolt II. kerületi polgármestert említették, aki a fonódó villamosok ügyében ütközött Tarlóssal.

Ennek eredménye lehet az is, hogy a 2013-as költségvetésben az oktatási államosítás nyomán bekövetkező normaelvonáson felül még 8 milliárd forinttal csökkentik a főváros támogatását – ez az összeg nagyságrendileg éppen akkora, mint amennyit egy évben a budapesti iskolák épületeinek üzemeltetésére költenek. Egyelőre nem tudni, hogy érinti majd a fővárost a 2013-as költségvetés fő számainak parlamenti felülvizsgálata, de az eddigiek fényében túl vérmes reményei nem lehetnek a főpolgármesternek. Hetek óta húzódik a döntés a kormányban a BKV hosszú távú finanszírozásáról, miközben a közlekedési társaságnál nincs meg a kellő fedezet a tervezett használtbusz-beszerzésre. Ezzel szemben nem teljesültek a főpolgármester reményei a közműadóval kapcsolatban: az nem a BKV finanszírozását, hanem a költségvetés lyukainak foltozgatását szolgálja majd. Egy közgyűlési forrásunk szerint ez azt jelzi, a Fidesz már lemondott a főváros megnyeréséről 2014-ben. Ebben a helyzetben állíthatják majd ismét rajtvonalhoz a regnáló főpolgármestert.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Szabó M. István Gazdaság

Orbánék átverték Tarlóst a közműadóval

Legjobb esetben is talán csak a tizedét lehetne finanszírozni a közműadóból annak az összegnek, amiből a BKV költségvetése jövőre kiegyensúlyozható lenne. Bár eredetileg erre szolgált volna a főváros szerint a közműadó, elképzelhető, hogy a kormány csak lenyúlta az ötletet annak érdekében, hogy az EU által jelzett finanszírozási feszültséget az önkormányzati szektoron belül némileg kezelje. Az építményadó ugyanis a kerületeknek jár: a hatályos szabályok szerint még a fővárosi tulajdonban lévő közműcégek közműadóját is ők kaparintanák meg.

MTI Itthon

Tarlós István ismét fideszesekkel küzd

A főpolgármester semmilyen felelősséget nem vállal a BKV jövő évi működési biztonságáért, ha újabb busztendert írnak ki a társaság finanszírozásról szóló kormánydöntés előtt.

MTI Itthon

Tisztázná kapcsolatát Tarlóssal a fővárosi Fidesz

A fővárosi Fidesz-KDNP-frakció működési tapasztalatainak, közte a Tarlós István főpolgármesterrel való munkakapcsolatnak az áttekintését javasolta a Fidesz budapesti választmányának ülésén Németh Zoltán fővárosi frakcióvezető - közölte Fónagy János, a választmány elnöke pénteken az MTI-vel a tanácskozásról kiadott közleményében.

Akkor teheti fel a gépére az új Windowst, ha ilyen processzor van benne

Akkor teheti fel a gépére az új Windowst, ha ilyen processzor van benne

Újabb meglepetés: speciális változat is készül majd a Honor 20-ból és a Honor 20 Próból

Újabb meglepetés: speciális változat is készül majd a Honor 20-ból és a Honor 20 Próból

Buffon visszatérhet a Juventushoz

Buffon visszatérhet a Juventushoz

Visszakövetelik a műanyag szívószálakat a brit McDonald's-okban

Visszakövetelik a műanyag szívószálakat a brit McDonald's-okban

Macron nem finomkodott, a franciáknak többet és hatékonyabban kell dolgozniuk

Macron nem finomkodott, a franciáknak többet és hatékonyabban kell dolgozniuk

1200 lóerő talán már elég lesz a Corvette-be

1200 lóerő talán már elég lesz a Corvette-be