Az ajtók záródnak! Indul a BKV-bűnper

2012. május 06., vasárnap, 11:05 • Utolsó frissítés: 2012. május 06., vasárnap, 11:18
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ;

Hanyagul alátámasztott politikai pamfletre emlékeztet a Hagyó Miklós és társai ügyében készült vádirat.

Négy százalékpontot nyert Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke, amikor a Kecskeméti Törvényszéket (KT) jelölte ki a fővárosi helyett Hagyó Miklós és társai bűnperének tárgyalására. Míg ugyanis Budapesten 60, a KT-n 56 százalék a kiemelt ügyek aránya, márpedig a hivatalos indok az ítélőszékek közötti egyenlő tehereloszlás volt. A tárgyalás – mint Sárközy Szabolcs, a KT szóvivője a HVG-nek elmondta – várhatóan júniusban kezdődik, s egész nyáron tart, tekintet nélkül az ítélkezési szünetre.

Demszky Gábor volt budapesti főpolgármester örökölte tanácsadója, Mesterházy Ernő párszor viselt öltönyeit – egyebek mellett ilyen bulvárismeretekre tehet szert, aki végigböngészi a médiában BKV-ügyként emlegetett bűnper több tízezer oldalas, számítógépes adathordozón másfél gigabájtot kitevő nyomozati aktáját. Utóbbi közlés egyébiránt az SZDSZ-es Demszky egykori, majd utódja, Tarlós István (Fidesz) későbbi helyettesétől, Atkári Jánostól származik. Tőle a nyomozók leginkább a városházi politikai élet föltárását várták, mivel a vádiratban később szereplő konkrét esetekre – a BKV marketinges és tanácsadási szerződéseire, végkielégítési gyakorlatára – nemigen volt rálátása.

Szalainé Szilágyi Eleonóra, a BKV volt humánpolitikai igazgatója előzetesben. 86 milliós végkielégítés

Fotó:

Számos egyéb jelből is úgy tűnik, hogy a Központi Nyomozó Főügyészségnek a vezetője, Keresztes Imre által szignált vádirata politikai pamflet. A nyomozás kezdetén például még Szilágyiné és társaiként futott ügyirat – a giga-végkielégítése révén elhíresült tizennegyedrenű vádlott, egykori személyzeti igazgatóról elnevezve – utóbb kapta a Hagyó és társai munkacímet.

Hagyót, a fővárosi MSZP egykori erős emberét, volt MSZP-s alpolgármestert és tizennégy társát hűtlen kezeléssel és más bűncselekményekkel (1,49 milliárd forint kár okozásával) vádolják, tíz vádlottat bűnszervezetben való részvétellel. Csakhogy a vádirat „bevezető” bekezdéseit kivéve a későbbiekben semmi sem utal maffiára, s az előzetes expozé is meglehetősen elnagyolt. E szerint például Mesterházy „a főpolgármester köreihez kötődő gazdasági társaságok érdekeit közvetítette” a BKV felé. Semmit sem lehet azonban megtudni arról, hogyan tette ezt, kik számítottak Demszky „köreinek”, mely társaságok kötődnek e körökhöz, ráadásul Demszky még a tanúként idézni indítványozottak között sem szerepel. A bűnszervezet létrehozójaként és vitathatatlan vezetőjeként jellemzett Hagyó terhére közvetlen módon – ahogy erre korábban a Heti Válasz is fölhívta a figyelmet – a vádiratban szereplő ötven bűncselekmény közül mindössze hármat ró az ügyészség. A felsorolt bizonyítékok oroszlánrésze tanúvallomás. Ám a rendőrségi iratok átböngészése nyomán kijelenthető, hogy közöttük elenyészően kevés az egyértelműen terhelő. Így például az egyébként alvilági kötődésűnek mondott, cége révén a BKV-val szerződésben állott Pálocska János elmondása másodközléseken, híreszteléseken alapul.

Az ügy koronatanújaként kezelt egykori megbízott BKV-vezér Balogh Zsolt ellen egymilliárdos kárt okozó hűtlen kezelés a vád. Ő volt az, aki a 2010-es kampány hajrájában jött elő a Magyar Nemzet hasábjain azzal, hogy a Nokia-dobozban érkező kenőpénzzel jellemezhető a Hagyó-korszak. A korábban Hagyó bizalmi emberének számító Balogh időközben ügyvezetői posztot kapott a pécsi fideszes városvezetéstől a PK Busrent Kft.-nél. (A cég a városi buszflotta 2009. évi kétmilliárdos eladása, majd ugyanennyiért visszabérlése kapcsán vált ismertté – HVG, 2011. április 9.) Balogh új megbízása hátterében Szabó Iván ügyvéd áll, aki amellett, hogy a volt BKV-vezetőt védi a Hagyó-ügyben, a pécsi önkormányzatnak is dolgozik. Jogi tanácsadóként ő vezényelte le például a pécsi vízműnél az einstandot, és most is ő képviseli az alperes önkormányzatot a bécsi választott bíróságon.

Hagyó Miklós. Gyenge lábakon

Fotó:

Hagyó-ügyben a bíróságnak alapvetően arról kell majd döntenie, szüksége van-e egy monopolhelyzetű cégnek a reklámokra, pr-ra, piackutatásra, illetve hogy egy veszteséges vállalat megengedhet-e magának efféle szerződéseket. Akad, ahol valóban kilóg a lóláb: több tízmillió forintos szerződése volt a BKV-val a Hagyó-sajtós Horváth Éva élettársa, Mátay László cégének (mindketten vádlottak, egyedüliként az érintett beszállító cégek vezetői közül). Dolgozott a BKV-nak a Hagyó-vadászterületnek számító óbudai MSZP-szervezet elnökségi tagja, Kósa Erika cége, a Soda Reklám Kft. is. A vádirat egyik legnagyobb, 119 milliós tétele az Egymásért Egy-Másért Alapítványt vezető Földesi-Szabó László pártját, a Magyarok Egymásért Szövetségét támogató, a BKV-nak használhatatlan utastájékoztató rendszert szállító C.C. Soft Kft. megbízása.

A védők – Balogh ügyvédje, Szabó Iván kivételével – az Alkotmánybírósághoz fordultak az ügy Kecskemétre helyezése ellen, mondván, a törvényes bírától elvonás alapjogot sért, ráadásul nem is fellebbezhettek. A KT-előd Kecskeméti Városi Bíróság Fodor Endre vezette tanácsa mondta ki először fehérgalléros pártpénzügyben a bűnszervezeti minősítést Zuschlag János és társai ügyében. Fodor amúgy maffiaspecialista: a Conti Car-csoportos Radnai-ügyben hozott ítéletét minden oldalról megpróbálta kikezdeni az ügyvédek hada, de 2006-ban a Szegedi Ítélőtábla, majd a Legfelsőbb Bíróság is helybenhagyta. Most a nyakasnak ismert Fodor tisztelőjeként emlegetett Hadnagy Ibolyára bízták a Hagyó-aktákat. Ő még nem tárgyalt bűnszervezetes minősítésű pert, igaz, egyik legjelentősebb ügyében – amelyet előtte épp Fodor bíró tárgyalt, de az ő ítéletét másodfokon hatályon kívül helyezték – már megtapasztalhatta, ha egy per nem mentes a politikai felhangoktól.

A bírósági kijelölést megelőzően az OBH elnöke kikérte az érintettek véleményét. Bicskei Ferenc KT-elnök erre úgy válaszolt, hogy csak rendkívüli nehézségek árán tudják biztosítani az ügy ésszerű időn belüli befejezését. Hogy e gesztus mennyit nyomott a latban, nem tudni, de az újonnan felállt Országos Bírói Tanácsba már az első körben beszavazták Bicskeit.

Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén
Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén

Civil szervezetek sokaságának működése kerül veszélybe, mert az adózók fele nem rendelkezik az 1%-ról. Ennek a furcsa „közömbösségnek” az okát kutatjuk.

Hirdetés
7 HOZZÁSZÓLÁS, MELYEK KÖZÜL A LEGFRISSEBBEK:
2012. május 10., 10:06 Rocker25

Hagyó nem ártatlan. A vádirat viszont nem sikerült túl jól. Dávid ibolya politikai koncepciós per áldozata. De Hagyó és Hunvald bűnösök kedves enoci. A BKV miközben veszteséges volt ilyen nagymennyiségű pénzeket utalt ki. Hagyó ellen a helyes vádirat hűtlen kezelés és hatalommal való visszaélés lett volna.

2012. május 6., 21:51 enoci

Dávid Ibolyáét, Szilvásy és Mesterházy Ernőt is felmentették. Hagyóékat, Hunvaldékat is fel fogják.
Uraim, vége a kampánynak.

2012. május 6., 21:49 enoci

"Hanyagul alátámasztott politikai pamflet"

Aha, ezt sejteni lehetett amikor olyan látványos letartoóztatások folytak a sajtó segedlemével, hiszen minő véletlen, hogy pont akkor volt ott a sajtóstáb, mikor valakinek a kezére kellett tenni a bilincset. És pont a választási kampány kellős közepében. És ki hitte volna, hogy azóta még egy ujjperecet sem talált a BudaiGyula csontvázkereső csapata???
Nade mi lenne ha végre a Közgépet vagy a miniszterelnöki vagyonbevallást vennék már elő?? Mi annak a pletykának az alapja, hogy a Hajógyári sziget nagy része a Rogán Antalé?

2012. május 6., 20:03 szepmikhal

jaj ne nevettesd már ki magad. A hanyagul összeállított politikai pamfletre emlékeztető vádirat a vád komolytalanságáról, HAgyó ártatlanságáról szól. Írsz, írogatsz, de az első gondolatig nem jutsz el.

2012. május 6., 17:58 jaj

szepmikhal

A HVG a vacak vádiratról ír, és nem Hagyó ártatlanságáról. Két külön dolog, de gondolom a címnél tovább nem jutottál.

További 2 hozzászólás megtekintése »
Véleménye van? Ossza meg velünk!


Az ajtók záródnak! Indul a BKV-bűnper
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Hirdetés
HIRDETÉS
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X