szerző:
HVG

Hanyagul alátámasztott politikai pamfletre emlékeztet a Hagyó Miklós és társai ügyében készült vádirat.

Négy százalékpontot nyert Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke, amikor a Kecskeméti Törvényszéket (KT) jelölte ki a fővárosi helyett Hagyó Miklós és társai bűnperének tárgyalására. Míg ugyanis Budapesten 60, a KT-n 56 százalék a kiemelt ügyek aránya, márpedig a hivatalos indok az ítélőszékek közötti egyenlő tehereloszlás volt. A tárgyalás – mint Sárközy Szabolcs, a KT szóvivője a HVG-nek elmondta – várhatóan júniusban kezdődik, s egész nyáron tart, tekintet nélkül az ítélkezési szünetre.

Demszky Gábor volt budapesti főpolgármester örökölte tanácsadója, Mesterházy Ernő párszor viselt öltönyeit – egyebek mellett ilyen bulvárismeretekre tehet szert, aki végigböngészi a médiában BKV-ügyként emlegetett bűnper több tízezer oldalas, számítógépes adathordozón másfél gigabájtot kitevő nyomozati aktáját. Utóbbi közlés egyébiránt az SZDSZ-es Demszky egykori, majd utódja, Tarlós István (Fidesz) későbbi helyettesétől, Atkári Jánostól származik. Tőle a nyomozók leginkább a városházi politikai élet föltárását várták, mivel a vádiratban később szereplő konkrét esetekre – a BKV marketinges és tanácsadási szerződéseire, végkielégítési gyakorlatára – nemigen volt rálátása.

Szalainé Szilágyi Eleonóra, a BKV volt humánpolitikai igazgatója előzetesben. 86 milliós végkielégítés
©

Számos egyéb jelből is úgy tűnik, hogy a Központi Nyomozó Főügyészségnek a vezetője, Keresztes Imre által szignált vádirata politikai pamflet. A nyomozás kezdetén például még Szilágyiné és társaiként futott ügyirat – a giga-végkielégítése révén elhíresült tizennegyedrenű vádlott, egykori személyzeti igazgatóról elnevezve – utóbb kapta a Hagyó és társai munkacímet.

Hagyót, a fővárosi MSZP egykori erős emberét, volt MSZP-s alpolgármestert és tizennégy társát hűtlen kezeléssel és más bűncselekményekkel (1,49 milliárd forint kár okozásával) vádolják, tíz vádlottat bűnszervezetben való részvétellel. Csakhogy a vádirat „bevezető” bekezdéseit kivéve a későbbiekben semmi sem utal maffiára, s az előzetes expozé is meglehetősen elnagyolt. E szerint például Mesterházy „a főpolgármester köreihez kötődő gazdasági társaságok érdekeit közvetítette” a BKV felé. Semmit sem lehet azonban megtudni arról, hogyan tette ezt, kik számítottak Demszky „köreinek”, mely társaságok kötődnek e körökhöz, ráadásul Demszky még a tanúként idézni indítványozottak között sem szerepel. A bűnszervezet létrehozójaként és vitathatatlan vezetőjeként jellemzett Hagyó terhére közvetlen módon – ahogy erre korábban a Heti Válasz is fölhívta a figyelmet – a vádiratban szereplő ötven bűncselekmény közül mindössze hármat ró az ügyészség. A felsorolt bizonyítékok oroszlánrésze tanúvallomás. Ám a rendőrségi iratok átböngészése nyomán kijelenthető, hogy közöttük elenyészően kevés az egyértelműen terhelő. Így például az egyébként alvilági kötődésűnek mondott, cége révén a BKV-val szerződésben állott Pálocska János elmondása másodközléseken, híreszteléseken alapul.

Az ügy koronatanújaként kezelt egykori megbízott BKV-vezér Balogh Zsolt ellen egymilliárdos kárt okozó hűtlen kezelés a vád. Ő volt az, aki a 2010-es kampány hajrájában jött elő a Magyar Nemzet hasábjain azzal, hogy a Nokia-dobozban érkező kenőpénzzel jellemezhető a Hagyó-korszak. A korábban Hagyó bizalmi emberének számító Balogh időközben ügyvezetői posztot kapott a pécsi fideszes városvezetéstől a PK Busrent Kft.-nél. (A cég a városi buszflotta 2009. évi kétmilliárdos eladása, majd ugyanennyiért visszabérlése kapcsán vált ismertté – HVG, 2011. április 9.) Balogh új megbízása hátterében Szabó Iván ügyvéd áll, aki amellett, hogy a volt BKV-vezetőt védi a Hagyó-ügyben, a pécsi önkormányzatnak is dolgozik. Jogi tanácsadóként ő vezényelte le például a pécsi vízműnél az einstandot, és most is ő képviseli az alperes önkormányzatot a bécsi választott bíróságon.

Hagyó Miklós. Gyenge lábakon
©

Hagyó-ügyben a bíróságnak alapvetően arról kell majd döntenie, szüksége van-e egy monopolhelyzetű cégnek a reklámokra, pr-ra, piackutatásra, illetve hogy egy veszteséges vállalat megengedhet-e magának efféle szerződéseket. Akad, ahol valóban kilóg a lóláb: több tízmillió forintos szerződése volt a BKV-val a Hagyó-sajtós Horváth Éva élettársa, Mátay László cégének (mindketten vádlottak, egyedüliként az érintett beszállító cégek vezetői közül). Dolgozott a BKV-nak a Hagyó-vadászterületnek számító óbudai MSZP-szervezet elnökségi tagja, Kósa Erika cége, a Soda Reklám Kft. is. A vádirat egyik legnagyobb, 119 milliós tétele az Egymásért Egy-Másért Alapítványt vezető Földesi-Szabó László pártját, a Magyarok Egymásért Szövetségét támogató, a BKV-nak használhatatlan utastájékoztató rendszert szállító C.C. Soft Kft. megbízása.

A védők – Balogh ügyvédje, Szabó Iván kivételével – az Alkotmánybírósághoz fordultak az ügy Kecskemétre helyezése ellen, mondván, a törvényes bírától elvonás alapjogot sért, ráadásul nem is fellebbezhettek. A KT-előd Kecskeméti Városi Bíróság Fodor Endre vezette tanácsa mondta ki először fehérgalléros pártpénzügyben a bűnszervezeti minősítést Zuschlag János és társai ügyében. Fodor amúgy maffiaspecialista: a Conti Car-csoportos Radnai-ügyben hozott ítéletét minden oldalról megpróbálta kikezdeni az ügyvédek hada, de 2006-ban a Szegedi Ítélőtábla, majd a Legfelsőbb Bíróság is helybenhagyta. Most a nyakasnak ismert Fodor tisztelőjeként emlegetett Hadnagy Ibolyára bízták a Hagyó-aktákat. Ő még nem tárgyalt bűnszervezetes minősítésű pert, igaz, egyik legjelentősebb ügyében – amelyet előtte épp Fodor bíró tárgyalt, de az ő ítéletét másodfokon hatályon kívül helyezték – már megtapasztalhatta, ha egy per nem mentes a politikai felhangoktól.

A bírósági kijelölést megelőzően az OBH elnöke kikérte az érintettek véleményét. Bicskei Ferenc KT-elnök erre úgy válaszolt, hogy csak rendkívüli nehézségek árán tudják biztosítani az ügy ésszerű időn belüli befejezését. Hogy e gesztus mennyit nyomott a latban, nem tudni, de az újonnan felállt Országos Bírói Tanácsba már az első körben beszavazták Bicskeit.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!