szerző:
hvg.hu

Már az ügyészségnél van az a hangfelvétel, amely bizonyítja, hogy Szekszárdon a Fidesz helyi képviselői döntöttek a trafikpályázatokról. A hatóságnak a hét végéig kell döntenie, elindítja-e a nyomozást a trafikmutyi ügyében. A hangfelvételből bemutatunk néhány részletet, az érzékeny személyes adatok nélkül.

Az ügyészség kérésének megfelelően a hvg.hu szerkesztősége múlt pénteken átadta a szekszárdi trafikmutyit bizonyító felvétel másolatát. Keresztes Imre főügyész május 10-i keltezésű, de csak az azt követő hétfőn kézbesített levelében tájékoztatta szerkesztőségünket arról, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség egy úgynevezett feljelentés kiegészítésére irányuló eljárást folytat, miután a legfőbb ügyész feljelentésként értékelte Mesterházy Attila MSZP-frakcióvezető hozzá intézett kérdését. A büntetőeljárási törvény szerint abban az esetben, ha a feljelentés alapján nem lehet egyértelműen dönteni a nyomozás elrendeléséről, a nyomozó hatóság "adatszerző tevékenységet folytathat", amelynek határideje 15 nap.

A feljelentés forrása egy, a hvg.hu-n megjelent cikk volt, amely szerint hangfelvétel bizonyítja, hogy helyi fideszes politikusok döntöttek arról, ki nyerhet a trafikpályázaton. Miután a felvétel már a hatóság kezében van, a hvg.hu szerkesztősége nem látja akadályát, hogy nyilvánosságra hozza annak legfontosabb részleteit. Az adatvédelmi szabályoknak megfelelően azonban kisípoltuk a nem közszereplő személyek teljes nevét és pontos címét - legyenek akár későbbi trafik-nyertesek, akár  vesztesek.

 

A hvg.hu birtokába került felvétel valószínűleg március végén készült, és egy hosszabb beszélgetés részlete. Horváth István fideszes polgármester május 10-i sajtótájékoztatóján nem vonta kétségbe a hitelességét, de azt mondta, a trafikok egy nem hivatalos magánbeszélgetéseken jöttek szóba. Ennek ellentmond, hogy a felvétel elején – ez nem hallható a fenti, vágott anyagban – a polgármester és a képviselők a Fidesz által a rezsicsökkentés támogatásáért indított aláírásgyűjtésséről beszéltek, egy női hang például arról számol be, hogy meghívták a városba Harrach Pétert, a KDNP frakcióvezetőjét.

Először letagadták

Mint korábban – több forrástól származó információk alapján – megírtuk, a kormánypárt helyi potentátjai osztották el a dohányboltok üzemeltetésének jogát, és ezt erősítették meg az Origo forrásai is. Ebben a cikkünkben idéztük először Hadházy Ákos helyi fideszes képviselőt, aki akkor még névtelenséget kérve közölte: Szekszárdon a polgármester, a párt választókerületi elnöke a pályázók listájával érkezett a helyi fideszes képviselők találkozójára, hogy véleményezzék az indulókat. Hadházy később egy interjúban névvel vállalva is elmondta, mi történt.

Horváth István először még letagadta a történteket. A hvg.hu-nak azt mondta: semmiféle listát nem látott, és nem is láthatott, hiszen a pályáztatást a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. intézte. Meghazudtolták a trafikmutyiról beszélő fideszes képviselőt a helyi frakció tagjai is, akiket az ATV kérdezett meg. A helyi fideszesek szerint Hadházy hazudik, lehet, mert "régóta vannak konfliktushelyzetei", és lehet, hogy polgármester szeretne lenni.

A hvg.hu-hoz eljutott hangfelvétel alapján azonban az egyeztetés valóban úgy történt, ahogy arról Hadházy beszámolt. A valószínűleg március végén lezajlott találkozón a felvétel alapján a polgármester hozta fel a trafikok ügyét, majd egyenként, nevek és utcák alapján mentek végig a listán. Horváth azt kérdezte, hogy az adott utca melyik önkormányzati képviselő körzetéhez tartozik, és ő ismeri-e az ott lakó pályázót, és nyíltan beszél arról is, hogy a húga, illetve az egyik önkormányzati képviselő is pályázott.

(A hvg.hu birtokába került körülbelül 7 perces hanganyagból most a nem közszereplő érintettek személyes adataitól megtisztított, ám a szekszárdi trafikok elosztásának mikéntjéről releváns információval szolgáló körülbelül másfél perces részletet közlünk. Az eredeti, meglehetősen zajos felvétel élvezhetővé tételében Czibolya Tamás és Hatala Noémi kollégáink mellett a DopeManTV stábja segített, ezúton is köszönet érte.)

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Itthon

Orbán a trafikügyről: miért fordítanánk hátat a sajátjainknak?

Orbán Viktor kormányfő pénteken reggel ismét a Kossuth rádió 180 perc című műsorának vendége volt, a stúdióban az első negyedéves adatról, a túlzottdeficit-eljárásról és a trafikügyekről is szó volt. Utóbbival kapcsolatban azzal védekezett, hogy természetes, hogy nem fordítanak hátat támogatóiknak.

Jancsics Dávid Gazdaság

A trafikmutyi igazol: a rendszer képtelen az önkorrekcióra

Amikor a „megbízók” már a törvényeket is a korrupcióhoz igazítják, a rendszer képtelen önkorrekcióra. Ilyenkor kizárólag egy gyors, radikális, összehangoltan végrehajtott és minden területre kiterjedő támadással, úgynevezett Big Banggel lehet felszámolni a korrupciót. Csak nem látszik olyan szereplő, aki képes lenne ezt lemenedzselni. Jancsics Dávid korrupciókutató írása arról, hogy miért nem lehet sikeres Magyarországon az antikorrupció.