szerző:
hvg.hu

Az első napok tagadása után a Fidesz pénteken már lényegében elismeri, hogy Szekszárdon volt egyeztetés a trafikpályázatokról, csak igyekszik a jelentőségét kisebbíteni. Időközben viszont újabb ügyek is a felszínre kerülnek, így nem tudják hitelt érdemlően megmagyarázni, hogy került a pályázók listája a helyi politikusokhoz. Ez ugyanis szinte biztosan bűncselekmény.

A polgármester és a helyi képviselők csak rajta tartották a szemüket a trafikpályázatokon, de nem ők döntöttek – ez a lényege annak a reakciónak, amit a Fidesz az után eszelt ki, hogy csütörtökön a hvg.hu megírta: hangfelvétel bizonyítja, hogy Szekszárdon a város kormánypárti önkormányzati képviselői véleményezték – méghozzá politikai szempontok szerint – a dohányboltokért indulók listáját.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár már a Heti Válasz csütörtökön megjelent számában azt mondta: Horváth István, Szekszárd fideszes polgármestere „az egyeztetés lehetőségét kínálta fel képviselőtársainak”, majd pénteken Giró-Szász András kormányszóvivő reagált úgy, hogy természetesnek tartja, ha egy polgármester tudni akarja, ami a településén történik. Pénteken kora délután aztán Horváth István is azzal állt a nyilvánosság elé, hogy tájékozódtak egy olyan fontos ügyben, mint a dohányboltoké.

Az MTI kérdésére, miszerint hitelesnek tartja-e a hangfelvétel közlését, Horváth István azt válaszolta, alapvetően igen. Hozzátette azonban, hogy az elhangzottakban nem volt vállalhatatlan információ. "Mint polgármesternek, az a dolgom, hogy legyek tájékozott a városban történő ügyekről. Voltak megkeresések, hogy segítsünk a pályázóknak. Mások is megkeresnek minket egyesületek, civil szervezetek. Van, ahol tudunk segíteni, van0 ahol nem" – fogalmazott a polgármester.

©

Honnan volt a lista?

A kormánypárti magyarázatok azonban továbbra sem adnak választ arra, hogyan kerülhetett a pályázók listája a polgármester kezébe. A trafikpályázatokat a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. bonyolította, és elvileg egységes, előre lefektetett szempontok szerint kellett volna dönteni, amelyben a polgármesterek ajánlása nem szerepelt. Horváth pénteken csúsztatásnak nevezte, hogy lett volna pályázói lista, szerinte csak "megkeresések, információk" voltak, vagyis azok nevét olvasta fel, akik maguk jelentkeztek.

A polgármester állítását több vesztes, a hangfelvételen is megnevezett pályázó cáfolta a hvg.hu-nak. Azt mondták: ők csak a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt.-hez adták be a pályázatukat, azon kívül sem hivatalosan, sem informálisan nem kerestek meg senkit – vagyis a nevük és címük csak a dohánycégtől kerülhetett a polgármesterhez. Ezt a gyanút erősíti a hajdúszoboszlói trafikmutyiról szóló hír is: a szoboszloihirek.hu helyi híroldal közzétett egy, Bodó Sándornak, a megyei közgyűlés fideszes elnökének címzett levelet, amelyben Kocsis Róbert, a Fidesz városi elnöke véleményezte a trafikpályázatra jelentkezőket.

A hajdúszoboszlói levélből, illetve a szekszárdi hangfelvételből az is kiderül, hogy alapvetően politikai szempontok alapján születtek a döntések: Horváth István például egy alkalommal azt mondta: a trafikosoknak „elkötelezett jobboldalinak” kell lenniük, illetve, hogy „ne a szocik nyerjenek”. Hajdúszoboszlóról pedig Kocsis Róbert egyebek mellett azt írta: ne támasszanak konkurenciát olyannak, „aki velünk van ősidők óta”.

Horváth István pénteki sajtótájékoztatóján – az MTI tudósítása szerint – azt mondta: a szocialista vállalkozásokról nincs jó véleménye, mivel a korábbi, szocialista vezetéstől hét éve "működésképtelen állapotban" vették át a várost. "Megtartom magamnak a jogot, hogy a polgári értékrendű vállalkozásokban jobban bízzak" – fogalmazott a polgármester. A húga és egy szekszárdi közgyűlési tag nyertes trafikpályázatával kapcsolatos kérdésre azt válaszolta: nem tilthatja meg a családtagjainak, hogy egy harmadik szervezet pályázatán induljanak.

Először még tagadták

Mint korábban – több forrástól származó információk alapján – megírtuk, a kormánypárt helyi potentátjai osztották el a dohányboltok üzemeltetésének jogát, és ezt erősítették meg az Origo forrásai is. Ebben a cikkünkben idéztük először Hadházy Ákos helyi fideszes képviselőt, aki akkor még névtelenséget kérve közölte: Szekszárdon a polgármester, a párt választókerületi elnöke a pályázók listájával érkezett a helyi fideszes képviselők találkozójára, hogy véleményezzék az indulókat. Hadházy a múlt kedden megjelent interjúban névvel vállalva is elmondta, mi történt.

Horváth István szerint viszont semmiféle politikai egyezetés nem volt Szekszárdon a dohánytrafikokra pályázók listájáról. A polgármester-képviselő a hvg.hu-nak azt mondta: semmiféle listát nem látott, és nem is láthatott, hiszen a pályáztatást a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. intézte. Meghazudtolták a trafikmutyiról beszélő fideszes képviselőt a helyi frakció tagjai is, akiket az ATV kérdezett meg. A helyi fideszesek szerint Hadházy hazudik, lehet, mert "régóta vannak konfliktushelyzetei", és lehet, hogy polgármester szeretne lenni.

A hvg.hu-hoz eljutott hangfelvétel alapján azonban az egyeztetés valóban úgy történt, ahogy arról Hadházy beszámolt. A valószínűleg március végén lezajlott találkozón a felvétel alapján a polgármester hozta fel a trafikok ügyét, majd egyenként, nevek és utcák alapján mentek végig a listán. Horváth azt kérdezte, hogy az adott utca melyik önkormányzati képviselő körzetéhez tartozik, és ő ismeri-e az ott lakó pályázót. (A hvg.hu birtokában lévő felvételt egyelőre nem hozzuk nyilvánosságra, mert érzékeny személyes adatok, nevek és címek hangoznak el rajta. A hitelességét ugyanakkor pénteken Horváth István sem tagadta a szerk.)

Szinte biztos, hogy bűncselekmény

A hivatali visszaélés gyanúja mindenképpen felmerül a szekszárdi trafikpályázatok ügyében – mondta a hvg.hu-nak Szikinger István, büntetőügyeket is rendszeresen vállaló alkotmányjogász. Természetesen alaposan fel kell tárni egy nyomozás során, hogyan is működött a koncessziók elosztása, kik voltak tényleges döntési helyzetben, de a hvg.hu által közölt részletek alapján úgy vélte, az ügyészségnek hivatalból eljárást kell indítania ismeretlen tettes ellen.

Mesterházy Attila és Harangozó Tamás MSZP-s képviselők csütörtöki cikkünk után Mit tesz az ügyészség a trafikügyben? címmel írásbeli kérdéssel fordultak Polt Péter legfőbb ügyészhez, aki feljelentésként a Központi Nyomozó Főügyészségnek továbbította a kérdést. Polt szerint elbírálás alatt állnak azok az ügyészséghez beérkezett kérelmek, amelyek a trafikpályázatokra vonatkoznak, hiszen már az Együtt 2014-PM és az LMP is feljelentést tett az ügyben.

Az Index által megkérdezett jogászok szerint a felvétel alapján bizonyíthatónak tűnik, hogy a pályázatok valamilyen módon kikerültek, a döntést politikusokra vagy más illetéktelen személyekre bízták. Fontos kérdés azonban, hogy – ha megindul egy büntetőeljárás – hogyan reagál az első napokban a nyomozó ügyészség. Ilyen bűncselekményeknél indokolt lehet elrendelni a nyomozás kezdeti szakaszában gyors letartóztatásokat, iratok, számítógépek lefoglalását, megakadályozva a bizonyítékok megsemmisítését.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

A Fidesz Zuschlag-ügye lehet a trafikmutyi

Többféle büntetőjogi kategóriát is kimeríthetnek a hvg.hu által nyilvánosságra hozott, a szekszárdi dohányárusítási koncessziókkal kapcsolatos fideszes egyeztetésen rögzített hangfelvételen elhangzottak – mondták a hvg.hu-nak a megkérdezett szakemberek. Hack Péter szerint az ügy analóg lehet Zuschlag János esetével, a szocialista képviselő bűnszövetkezetben elkövetett hivatali visszaélés miatt kapott nyolc évet.

hvg.hu/MTI Itthon

"Nem javasoljuk!" – fideszes levél szivárgott ki a trafikra pályázókról

Hajdúszoboszlón is egyeztethetett a Fidesz a trafikpályázaton részt vevők személyéről – legalábbis ez derül ki abból a levélből, amelyet a szoboszloihirek.hu tett közzé. Az üzenet állítólagos címzettje korábban azt mondta, ilyen levelet nem olvasott és a trafiküggyel egyáltalán nem foglalkozott.

Nagy Gergő Gazdaság

Mindenki a nyertes trafikosoknak nyújtja segítő kezét

A trafikpályázat eredményhirdetése után megszaporodtak az olyan hibrid cégek, melyek egyszerre igyekeznek támogatást nyújtani a felálló nemzeti dohányboltoknak és érdekképviseletként is megjelennének. Jogi segítség, marketing, közös beszerzés, könyvelés, pénztárgépek, csak hogy pár elemet említsünk a kínálatból. A tanácsadás a cégek állítása szerint egyelőre nem kerül pénzbe, később azonban lehetnek tagdíjak.

hvg.hu Itthon

Nem mond le a trafikmutyi miatt a szekszárdi polgármester

Nem hivatalos magánbeszélgetésnek minősítette Horváth István azt a találkozót, amelyen a szekszárdi fideszesek a dohányboltok üzemeltetésére pályázókról beszéltek. A fideszes polgármester szerint természetes, hogy tájékozódnak egy ilyen fontos ügyben, de azt állítja: nem volt központi listája a pályázókról. A vesztes pályázók mást mondanak.

hvg.hu Itthon

Vesztes trafikosok erősítik meg a hangfelvétel hitelességét

Létező, dohányboltot üzemeltető emberek neve hangzik el azon a hangfelvételen, amely bizonyítja a szekszárdi trafikmutyit. A hvg.hu által megkeresett vesztesek értetlenül állnak az előtt, hogy nem nyertek a trafikpályázaton, pedig egyikük már 22 éve ezzel foglalkozik. A kormány helyi ügynek tartja a történteket, Szekszárd fideszes polgármestere egyelőre hallgat, de állítólag péntek délután egykor a nyilvánosság elé áll.

Mennyibe kerül a hercegi család 24 órás őrzése Kanadában?

Mennyibe kerül a hercegi család 24 órás őrzése Kanadában?

Minimum 60 ezres emelést kérnek a győri Audinál

Minimum 60 ezres emelést kérnek a győri Audinál

Révész Sándor: Orbán és kormánya önmaga ellen lázad

Révész Sándor: Orbán és kormánya önmaga ellen lázad

Nézné a végrehajtó, mire mennek a felcsúti tao-pénzek, csak nem tudja megnyitni a pendrive-ot

Nézné a végrehajtó, mire mennek a felcsúti tao-pénzek, csak nem tudja megnyitni a pendrive-ot

Lazán odaadta a sofőrnek menet közben az autón felejtett tabletjét a motoros – videó

Lazán odaadta a sofőrnek menet közben az autón felejtett tabletjét a motoros – videó

Orbán köréből repült fel a hidrogénes helikopter

Orbán köréből repült fel a hidrogénes helikopter