szerző:
MTI / hvg.hu

Visszaküldte a parlamentnek megfontolásra Áder János köztársasági elnök az alaptörvény negyedik módosításával összefüggő törvénycsomagot és az egyházügyi törvény módosítását.

Áder a médiatörvény módosításában azt kifogásolta, hogy a médiahatóság elnökhelyettese rendeletalkotási jogot kapott, az egyházügyi törvény módosítása pedig véleménye szerint jogbizonytalanságot okoz.

©

Áder azt sérelmezte, hogy az új rendelkezés szerint a médiahatóság elnökhelyettese akkor is kiadhat rendeleteket, ha az elnök maga erre nem hatalmazta fel, a szabályozás pedig a köztársasági elnök szerint "így bizonytalanná és ellentmondásossá válik, csorbítva ezzel az Alaptörvény jogforrási hierarchiában elfoglalt helyét".

A törvénymódosítás viszont – Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter javaslatára – arra az esetre rendezte volna a rendeletkiadási jogot, ha a korábbi elnök nem jelölt ki helyettest e tekintetben.

Az egyházügyi rendelkezésekben Áder szerint az okoz jogbizonytalanságot, hogy az egyházi jogi személyek nyilvántartására vonatkozó rendelkezések önmagukban nem értelmezhetőek, miután a törvény az egyházként történő elismerésre irányuló eljárás szabályait úgy állapította meg, hogy az egyházi jogi személyek nyilvántartására vonatkozó lényeges szakaszok hatályukat vesztették.

A köztársasági elnök Kövér László házelnöknek írt levelében azt kérte, a parlament mindkét törvényt észrevételei alapos megfontolása után fogadja el újra.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!