szerző:
hvg.hu

Határozottan visszautasítja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), hogy kormányzati nyomásra nem tette közzé eddig a létminimum 2012-es adatait - közölte a hivatal, amely által közölt adatokból kiderült, 85 960 forint az egy felnőttre számolt minimálisan szükséges kereset.

A KSH közölte, a létminimumról szóló kiadvány megjelenése nem szigorú határidőhöz kötött, rendszerint az első félév végén lát napvilágot, idén azonban a népszámlálási kiadványok 2013 első félévi közzétételével összefüggő munkatorlódások miatt csak július elején jelenik meg.

Korábban Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja többször is azt mondta, tudomása szerint már május óta a KSH rendelkezésére álltak az adatok és az elemzések is elkészültek, a kormányzat azonban visszatartotta azok publikálását.

A KSH ezzel kapcsolatban közölte, sajnálattal tapasztalták, hogy Korózs Lajos sajtótájékoztatóján már a 2012. évi létminimumadatokat idézte, még mielőtt azokat a hivatal nyilvánosságra hozta volna. Ezzel együtt megjegyezték, hogy nincsenek előnyben részesített felhasználók, mindenki egy időben férhet hozzá az adatokhoz. A politikus erre azt válaszolta, hogy nem a KSH, hanem a saját számításai alapján jutott ugyanarra az eredményre, mint a hivatal, és nem szokott "adatokat kilopni".

A KSH által közölt adatokból ugyanis kiderült, a létminimum egy fogyasztási egységre számított átlagos értéke 2012-ben havonta 85 960 forint volt, az egy évvel korábbi érték 102,4 százaléka.

A létminimum értékeket aktív és nyugdíjas háztartásokra, azon belül háztartástípusokra is meghatározták: 2012-ben a tipikusnak tekinthető, két aktív korú személyből és két gyermekből álló háztartás létminimumértéke 249 284 forint volt havonta, míg az egytagú nyugdíjas háztartásoké 77 364 forint.

A KSH által közölt adatok azonban nem tartalmazzák azt, hogy hányan élnek létminimum alatt.

Korózs a Létminimum 2012. kiadvány szerdai megjelenése után közölte, "kibújt a létminimum-szög a zsákból", és üdvözli, hogy a statisztikai hivatal "ellenzéki nyomásra végre közölte a hetek óta meglévő létminimum adatokat", és megismételte, hogy a hivatal minden bizonnyal a kormányzati kommunikációs gépezet miatt nem közölte eddig az adatokat, mert azok "sehogy sem férnek bele a fideszes sikerpropaganda győzelmi jelentéseibe".

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!