szerző:
MTI / hvg.hu

Alkalmatlannak tartja Karas Monikát az NMHH vezetésére az Együtt-PM, az MSZP szerint pedig Orbán Viktor akaratának végrehajtója került a médiahatóság élére.

Az Együtt-PM szerint Karas Monika alkalmatlan a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) vezetésére – közölte Karácsony Gergely, a választási szövetség politikusa az MTI-vel, miután a kormányfő sajtófőnöke szerdán bejelentette: Orbán Viktor miniszterelnök azt javasolja, hogy az államfő Karas Monika jogászt nevezze ki a médiahatóság vezetőjének augusztus 19-ei hatállyal.

Karácsony azt mondta, felszólítják Áder János köztársasági elnököt, hogy semmiképpen ne nevezze ki a jelöltet az NMHH élére. Karácsony Gergely véleménye szerint a jelölésből az látszik, hogy Orbán Viktor tovább akarja növelni hatalmát azzal, hogy "a Simicska–Nyerges-birodalom házi jogásza kezébe adja a médiahatóság vezetését".

Hozzátette, e vezetői poszt mellett a médiatanács elnökségét is a jelölt kaphatja, ha azt később a parlament megszavazza. Karas Monikát erre a posztra is alkalmatlannak tartják – jelezte, tudatva: ha az államfő kinevezi a médiahatóság élére Karas Monikát, akkor az Együtt-PM-hez tartozó országgyűlési képviselők nemmel fognak voksolni az Országgyűlésben a médiatanácsi elnökségéről szóló szavazáson.

Lendvai Ildikó, az MSZP elnökségi tagja azt mondta, Karas Monika jelölésén világosan látszik, hogy a Fidesz médiapolitikája a hazai tiltakozások és az Európai Uniónak tett ígéretek ellenére egy hangyányit sem változott. "Orbán Viktor továbbra is akarata engedelmes végrehajtóját javasolta a médiahatóság élére. Kiderült, üres formalitásnak tekinti a szakmai szervezetekkel való konzultációt, mert sikerült a legkisebb Fidesz-párti szervezet javaslatát elfogadnia, míg a legnagyobb szervezetet, amely az NMHH elnökének személyére szakmailag megalapozottan tett ajánlatot, kutyába sem vették" – közölte Lendvai.

A politikus szerint elvárható lett volna, hogy Orbán Viktor összehívja a szakmai szövetségeket, és világos magyarázatot ad nekik, miért nem vette figyelembe a javaslataikat, Orbán Viktor azonban ezzel az ajánlásával nyilvánvalóvá tette, hogy az NMHH-t továbbra is politikai és gazdasági birodalma erősítésére, ügyeinek egyengetésére kívánja használni.

A Demokratikus Koalíció közölte, a miniszterelnök bizalmasának tartják Karas Monikát. Molnár Csaba, az ellenzéki párt alelnöke az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta: Orbán Viktor független szakember helyett a Fidesz "házi ügyvédjét" jelölte a médiahatóság élére, "aki ugyanúgy a Fidesz holdudvarához tartozik", ugyanúgy a kormányfő bizalmi embere, mint mindenki, aki az elmúlt három évben a kormánytól alkotmányosan független tisztségbe került.

"Orbán embere a köztársasági elnök, az igazságszolgáltatás vezetője, az Alkotmánybíróság többsége, a jegybank elnöke, a számvevőszék elnöke - miért éppen a médiahatóság elnöke ne lenne az?" - olvasható a közleményben. 

Molnár Csaba arra is emlékeztetett, hogy szakmai szervezetek Majtényi Lászlót javasolták a tisztségre, akit 2008-ban Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök és Sólyom László akkori köztársasági elnök közösen jelölt az Országos Rádió és Televízió Testület élére.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!