szerző:
hvg.hu

A nyelvtanóra marad az iskolai tanterv része, az ennek ellenkezőjéről szóló értesülés pedig rémhír – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma egy februárban felbukkant, majd a napokban másodvirágzását élő híresztelésre reagálva.

"A nyelvtanóra kötelező tantárgy marad. A Webhir.com által közreadott Jövőre kiveszik a tanmenetből a nyelvtanórát címen megjelenő cikk súlyos tárgyi tévedést tartalmaz, nyugodtan mondhatjuk: 'rémhír'!" – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerdán. (Az említett lap cikke egyébként februári keltezésű, felbukkanása annak köszönhető, hogy a Facebookon a napokban elkezdték újra tömegesen megosztani.

Az Emmi közleménye szerint 2013. szeptember elsejétől a magyar köznevelésben bevezetik az új Nemzeti alaptantervet leképező új Kerettanterveket. Mindkét központi tartalmi szabályozó dokumentumban (NAT és Kerettanterv) az egyik legfontosabb tudásanyagnak és fejlesztési területnek számít az anyanyelvismeret. Minden iskolatípusban minden pedagógiai szakaszon magas óraszámban kell tanítani a "magyar nyelv és irodalom" tantárgyat – szögezik le.

A minisztérium úgy folytatja, hogy a tantárgy két részelemének aránya a tanévek előrehaladásával némileg az irodalom javára tolódik el, de egyetlen évfolyamban sem szűnik meg a magyar nyelv tanítása. "A magyar nyelv és irodalom tantárgy rendelkezésére álló óraszámot … a kerettanterv a következőképpen kezeli: 9. évfolyamon heti 2 nyelvtan és 2 irodalomórával, 10-12. évfolyamokon pedig heti 1 nyelvtan és 3 irodalomórával számol" – idézi a tárca a gimnáziumi kerettantervet.

A cáfolat szerint ha a cikk szerzője esetleg a szűkebb értelemben vett grammatika tanítására gondolna, akkor sem lenne igaza, mert cáfolatként említik, hogy például a felső tagozaton a szűkebb értelemben vett nyelvtani ismeretek tanítására a javasolt óraszám 48 a 102-höz arányban áll a magyar nyelv tanítására fordítandó teljes óraszámmal.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!