szerző:
MTI

A Jobbik szerint Karas Monika nem alkalmas a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöki posztjára – ezt közölte a párt alelnöke csütörtökön. Novák Előd úgy látja: a "fideszes oligarchák ügyvédjének" jelölésével Orbán Viktor "ismét bebizonyította, hogy pártelnöki és miniszterelnöki tisztségét nem tudja szétválasztani", az állami kinevezések során "a szakmai felkészültségnél fontosabb a politikai kötődés, a saját hatalmuk kormányokon átívelő bebetonozása".

Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke szerdán jelentette be: Orbán Viktor miniszterelnök azt javasolja, hogy az államfő Karas Monika jogászt nevezze ki a médiahatóság vezetőjének augusztus 19-ei hatállyal.

Novák Előd szerint Karas Monika jelölhetősége érdekében a médiatörvényt is módosította a kormánytöbbség a nyári szünet előtt, amikor könnyítettek a szakmai követelményeken. Ez esetben is elfogadhatatlan a személyre szabott törvényhozás, ahogy "álságos a szakmai szervezetek" előzetes felkérése is a személyi javaslatra – tette hozzá.

Novák Előd azt írta, hogy a "jelenlegi demokráciakísérlet" egyik legnagyobb buktatója a kiegyensúlyozott médiatájékoztatás hiánya. Szerinte hiába írja elő ezt a követelményt a médiatörvény, a jogsértések rendre hatósági szankciók nélkül maradnak.

Szerte a médiában "a legnagyobb kirekesztés a nemzeti ellenzéket éri még a Fidesz uralta NMHH statisztikái szerint is" – tette hozzá.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!