szerző:
hvg.hu/MTI

Egyetlen éjszaka alatt megfordult a legújabb Hoffmann–Pokorni-csata állása: a fideszes szakpolitikusok visszavonták az előző este még támogatott módosító indítványokat. A Jobbik név szerinti szavazást kért az egyik javaslatról, de hiába: végül mégis lesznek olyan tanárok, akiknek csökkenést hoz a fizetésemelés.

Ismét a kormány akarata győzedelmeskedett a fideszes szakpolitikusok felett a közoktatás ügyében. Hiába támogatta hétfőn az oktatási bizottság azokat a módosító indítványokat, amelyeket Pokorni Zoltán, a testület fideszes elnöke és képviselőtársai nyújtottak be a köznevelési törvény módosításához, kedd reggelre a képviselők – valószínűleg a kormány és a frakcióvezetés nyomására – visszavonták az indítványokat.

Pokorni és társai azt szerették volna elérni, hogy bekerüljön a törvénybe egy garancia arról, hogy senkinek nem csökkenhet a fizetése szeptember 1-től. Egyrészt visszacsempészték volna a törvényszövegbe a többszakos pótlékot (az alapilletmény 5-10 százaléka, főiskolai végzettség esetén havi bruttó 7,7-15,4 ezer forint), másrészt egy konkrét garanciát is beépítettek volna, rögzítve, hogy az újonnan megállapított illetménye senkinek nem lehet alacsonyabb, mint a korábbi.

Kedd reggel Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár sajtótájékoztatón ismételte meg, hogy szerinte szeptember 1-től csak mintegy négyezer pedagógus fizetése lesz kevesebb, főleg olyan vezetőké, akik jelenleg kiemelten magas, akár 800 ezer forint feletti jövedelemmel rendelkeznek. Ennek fenntartását a mostani béremelésen keresztül nem tudják vállalni, de egyedi vizsgálat alapján minden jogos kompenzációt megad számukra a kormányzat.

Pokorni és Rogán egy korábbi parlamenti ülésen
©

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője kedd reggel azt mondta, a hétfői frakcióülésen heves vita volt a kérdésről, de nem jutott döntésre a képviselőcsoport. Ezért felkérte az oktatási kabinetet a módosító javaslatok kidolgozására és benyújtására. A kormány is megtárgyalta a kérdést, és végül hétfő éjszaka úgy határozott, hogy egyedi vizsgálatok keretében foglalkozik az intézményvezetők bérével, így ehhez törvénymódosítás nem szükséges.

Bár Pokorni visszavonta a két módosító indítványt, az egyikről mégis szavazott a parlament. A jobbikos Farkas Gergely ugyanis bejelentette, hogy sajátjaként fenntartja a fizetéscsökkenés elleni garanciáról szóló indítványt, és név szerinti szavazást kér róla. A név szerinti szavazáson a kormánypártiak (73 igen 222 nem, illetve 5 tartózkodás mellett) elutasították az indítványt, az ellenzék gúnyosan meg is tapsolta Hoffmannt, mikor kimondta a nemet. Pokorni Zoltán, illetve a szintén fideszes Hoppál Péter, Kucsák László, Németh Zoltán és Nógrádi Zoltán tartózkodott.

Pokorni a szavazás után az MTI-nek azt mondta: továbbra is azt gondolja, jobb lett volna, ha a törvényben rendezik ezt a kérdést. Mindenkire kiterjedő, egyszerűbb megoldás lett volna, bár kétségtelenül többe került volna – mondta az oktatási bizottság elnöke, aki a kormány kérésével magyarázta a módosítók visszavonását. Pokorni bízik benne, hogy meglesz a fedezet a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnál az iskolaigazgatók bérének egyéni vizsgálat utáni esetleges kompenzációjára.

A törvényjavaslat egészét a parlament 257 igen, 34 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett fogadta el. Ez azt jelenti, hogy a kormánypártok mintegy 40 százaléknyit visszavesznek a pedagógusoknak ígért, és 2011 végén törvényben is rögzített béremelésből, igaz, ugyanakkor kiterjeszti a bérfejlesztést a pedagógiai szakszolgálatoknál vagy a gyermekvédelmi intézményekben dolgozókra is. A módosításra az indoklás szerint azért van szükség, mert a gazdaság teljesítőképessége nem teszi lehetővé a megígért béremelést, csak fokozatosan, 2017-ben jöhet a teljes bértábla.

Ha az Ön tanári fizetése megegyezik azzal, amit Hoffmann Rózsa állít, azaz 800 ezer forintnál többet keres, akkor kérjük jelentkezzen az [email protected] címen. Szintén várjuk azok jelentkezését, akiknek a pedagógusbér-emelés után bizonyítottan csökken a fizetésük.

Kovács Áron Itthon

Elszabotált ígéret: meglepetést okozhat az októberi fizetés

Hátraarcot vezényel önmagának a Fidesz: a jövő héten felülírja egyik legnagyobb horderejű intézkedését, a két éve törvénybe írt pedagógusbér-emelést. Elsőre az újraírt, visszafogott emelés is jelentősnek tűnik, de az ördög a részletekben rejlik: elvesznek egyes pótlékok, a túlórapénz és a helyettesítési díj is, miközben az eddigi 22 óra helyett 32-t kell majd a tanároknak az iskolában tölteni. Az emelés folytatására van ígéret, de a kassza kulcsa a kormány kezében marad.

hvg.hu Itthon

Pokorni sem boldog a felemás béremeléstől

Óvatosan bírálta a köznevelési törvény kormány által benyújtott, az ígért pedagógus-béremelésből jelentősen visszavevő módosítását Pokorni Zoltán az oktatási bizottság ülésén. A Fidesz alelnöke elfogadja, ha az ellenzék félig üres pohárról beszél, de szerinte legalább van lehetőség a későbbi korrekcióra.

hvg.hu Itthon

Hoffmann-Pokorni csörte: most lenyomta a Fidesz a kormányt

Az általános emelés ellenére is csökkenő tanári fizetésekről szólt a hétfő késő esti vita Hoffmann Rózsa és Pokorni Zoltán közt. A Fidesz alelnöke és társai azt akarják megakadályozni, hogy az új rendszerben bárki rosszabbul járjon, míg az államtitkár szerint ilyen garanciákra nincs pénz. A bizottságban a fideszes javaslat győzött, a zárószavazás viszont csak kedden délelőtt lesz.