szerző:
MTI

A szikszói volt szovjet hősi temető napokban végzett feltárása során az eredeti helyszínen emberi csontmaradványokat találtak. Ezzel kétségtelenné vált, hogy a második világháborús szovjet katonai temetkezési hely áthelyezése során az exhumálást nem kellő szakszerűséggel végezték el - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) csütörtökön.

A Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály közleménye szerint 1999-ben az orosz fél egyetértésével helyezték át a városközpontban lévő óvoda mellett található szovjet katonai temetkezési helyet a város köztemetőjébe. Az exhumálási munkálatokat 1999. november 23. és december 15. között az önkormányzat végezte el. 

Egy ukrán magánszemély - akinek második világháborúban elesett édesapját is Szikszón temették el - hívta fel a figyelmet arra, hogy az exhumálás nem valósult meg teljes körűen, ugyanis az eltemetett katonák szovjet nyilvántartási adatokban megadott, illetve az exhumálási jegyzőkönyvben szereplő száma között jelentős eltérés van. Emiatt az eredeti helyszínen pótlólagos feltárását szorgalmazta.

A Honvédelmi Minisztérium támogatta társszerve, az ukrán Háborúban Elhunyt Áldozatok és Politikai Üldözöttek Emlékének Megörökítését Intéző Állami Tárcaközi Bizottság képviseletében eljáró szakértők által augusztus 27. és 29. között elvégzett munkálatokat.

Maros Éva, a helyi önkormányzat kommunikációs vezetője szerdán azt közölte az MTI-vel, hogy megkezdték a volt szovjet hősi temető feltárását a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szikszó városi óvodájának udvarán.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!