szerző:
hvg.hu

2013-ban nem fizettek ki jutalmakat a közigazgatásban – közölte Navracsics Tibor a mai kormányülésen, ugyanazon, amelyen Németh Lászlónét viszont arra kérte a kormány, hogy kérje vissza az állami cégvezetőknek kifizetett tízmilliós prémiumok nagy részét.

A mai kormányülésen Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter beszámolt arról, hogy a közigazgatásban 2013-ban jutalom kifizetése nem történt – áll a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztétium közleményében.

Ugyanezen az ülésen a kormány felkérte Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési minisztert, hogy szólítsa fel az állami cégek vezetőit – a jogi helyzettől függetlenül az idén felvett jutalmak és prémiumok kétmillió forint feletti részének visszafizetésére. Ezt a Kormányzati Kommunikációs Központ közölte.

Némethné visszakéri
©

A téma azért ennyire érdekes, mert pár napja a Blikk megírta, hogy az állami cégvezetők viszont komoly jutalmakat kaptak: havi fizetése kilenc-tízszeresét kapta prémiumként tavalyi munkája elismeréséül több állami cég vezetője, a legtöbbet, 19,2 millió forintot Baranyay László, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) vezérigazgatója, Dávid Ilona, a MÁV vezérigazgatója és Horváth Gergely, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) vezérigazgatója.

A vezetői prémiumok hallatán a kormánypárt több politikusa is felemelte a szavát, Kósa Lajos szerint jótékony célra kellene fordítaniuk az összeget a vezetőknek, Kocsis Máté szerint viszont legjobb, ha fel sem veszik a pénzt.

A Blikk szerdán azt is megírta, hogy Orbán Viktor a szerdai kormányülésen soron kívül jelentést kér Navracsics Tibortól, valamint Németh Lászlóné fejlesztési minisztertől az állami vezetőknek kiosztott jutalmakkal kapcsolatban, eszerint a szerdai délelőtti kormányülésen napirend előtt tárgyalják az ügyet, így a két miniszternek előzőleg egy estéje maradt a jelentés elkészítésére. Kettejük közül Navracsics már közölte az eredményt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!