szerző:
MTI

A Jobbik a jó listás eredmény mellett egyéni mandátum megszerzésére készül Fejér megyében – jelentette ki Vona Gábor, a párt elnöke és miniszterelnök-jelöltje szombaton Székesfehérváron.

Vona Gábor a Fejér megyei 1-es és 2-es választókerület jelöltjeinek lakossági fóruma előtt tartott sajtótájékoztatón közölte, a különböző közvélemény-kutatók rendre alulbecsülik a Jobbikot a Dunántúlon, ezért meglepetésre számít a listás eredmények mellett az egyéni mandátumok tekintetében is. Úgy vélekedett, hogy Fejér azon megyék közé tartozik – néhány másik mellett -, ahonnan a párt egyéni képviselőt juttathat a parlamentbe.

Vona Gábor kiemelte: koalícióra lépni sem a Fidesszel, sem az MSZP-vel nem fognak. Hozzátette: szeretnék lezárni az elmúlt 24 évet, ezért azoknak kívánnak alternatívát nyújtani, akik "egyik pártszövetségből sem kérnek, mert kudarcként élik meg ezt az időszakot".

A pártelnök elmondta, hogy a kampányban "szándékosan kikerülik a sárdobálást", és az MSZP-vel és a Fidesszel szemben pozitív üzeneteket fognak közvetíteni: az elmúlt 24 év sikertelen kormányzásai után saját programmal és pozitív jövőképpel jelentkeznek. Hangsúlyozta, hogy kampányuk három szlogenre épül: megélhetés, rend, elszámoltatás. Az egész országban tisztességes béreket és nyugdíjakat, közbiztonságot, szigorodó és igazságos törvényeket, valamint a korrupció, a hazaárulás és a politikai felelőtlenség felszámolását ígérik – mondta.

Mező Balázs, a Fejér megyei 1-es választókörzet jobbikos jelöltje közölte: a Jobbik kormányra kerülve a munkahelyek minőségére is hangsúlyt fektet, és jogszabályokkal kötelezni fogják a multinacionális nagyvállalatokat, hogy az uniós átlagbérek 80 százalékát bérként kifizessék a magyar dolgozóknak.

Fazakas Attila, a Fejér megyei 2-es választókerület jobbikos jelöltje elmondta, hogy a közbiztonság megteremtését, a móri kórházban uralkodó „elviselhetetlen állapotok” megszüntetését, az utak állapotának javítását, valamint a falusi kisiskolák megvédését tűzte ki célul. A sajtótájékoztatót követő, a Fejér Megyei Művelődési Központban tartott fórumon telt ház, mintegy 300 ember hallgatta Vona Gábor előadását.

A Jobbik elnöke közölte, a magyar társadalom egyik legsúlyosabb gondja, hogy félmillió munkaképes ember a jobb megélhetés miatt elvándorolt az országból. Úgy vélekedett, hogy a "külföldön élő gazdasági menekültek burkolt választási csalásként akadályoztatva vannak a szavazásban", mert nem szavazhatnak levélben, mint a határon túli magyarok.

Vona Gábor az elmúlt 24 év legnagyobb átverésének nevezte az Európai Uniót, hozzátéve: mindenképpen népszavazást kezdeményeznének az unióban maradás és a feltételek megváltoztatása érdekében. Szerinte pusztán olcsó munkaerő és piac vagyunk az EU számára, mert „cukrászdánk nem lett Bécsben, csak Simon Gábornak bankszámlája”.

A pártelnök kiemelte, hogy drasztikus rendvédelmi programot dolgoztak ki, mert "a helyzet ezt kívánja". Bevezetnék a nemi erőszakot elkövetők kémiai kasztrálását, a szabálysértési értékhatárt ötezer forintra csökkentenék, továbbá csendőrség állítanának fel, amely "csak a helyi közbiztonsággal foglalkozna".

A magyar-cigány együttélésről Vona Gábor kifejtette: egyedül a Jobbik programja nem tesz különbséget az egyes társadalmi csoportok között etnikai vagy vallási hovatartozás szempontjából. Közölte, hogy elképzeléseik "nem a magyar vagy a cigány emberek, hanem a tisztességes és tisztességtelen emberek között" tesznek különbséget. Úgy vélte: ma már nem az integráció a feladat a romák esetében, hanem az a kérdés, hogy akarnak-e a többségi társadalom írott és íratlan szabályai szerint élni. "Amennyiben nem, akkor nem fogjuk finanszírozni a mindennapjaikat" – fogalmazott.

A Jobbik miniszterelnök-jelöltje szólt arról is, hogy kormányra kerülve elvégzik az elszámoltatást, mert "tele van az Országgyűlés Simon Gáborokkal". Hozzátette: el fogják törölni a parlamenti képviselők mentelmi jogát és bevezetik a dupla büntetés elvét, mert „amikor a törvényalkotó törvényt sért, minősített esetet követ el, hiszen ennek a legrosszabb az üzenete a társadalom felé”.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!