szerző:
hvg.hu

Munkaügyi pert indítottak pécsi pedagógusok a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) ellen, mert alacsonyabb fizetésért kell dolgozniuk, mint amennyi szerintük jár – írja a Blikk. Általános iskolai tanárokkal olyan papírt írattak alá, amelyen az állt, hogy főiskolai végzettségért járó bért kapnak, pedig az egyetemi végzettségük alapján kellett volna megállapítani a fizetésüket. Ezzel havonta átlagosan 20 ezer forinttól esnek el a lap szerint.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) pécsi ügyvivője azt mondta, hogy náluk nem hamisították meg a bérszerződést, mint ahogy az állítólag Miskolcon történt. Az eltérő bérezést azzal indokolták, hogy amit a pedagógusok végeznek, el lehet látni főiskolai diplomával is. Ez azt jelenti, hogy a Klik szerint nem kell elvégezni a pedagógia szakot – mondta Nagy Erzsébet.

Az érintett tanárok nem mertek nyilvánosság elé állni, féltik az állásukat. Sokan voltak olyanok is, akik már a pereskedést sem vállalják, mert attól tartanak, hogy a következő leépítéskor pont tőlük válik majd meg a Klik, az állami iskolák fenntartója.

A mostani munkaügyi per lényegében próbaper, és ha nyernek, sokan csatlakoznak majd – vélte Nagy Erzsébet, aki úgy gondolja: a pécsi és a miskolci eset összefügghet. A borsodi megyeszékhelyen kicserélték több tucat helyi oktató bérszerződésének előlapját, és ezzel alacsonyabb besorolás alá kerültek.

A Blikk úgy tudja: Miskolcon már körülbelül 15 érintett jelentkezett a rendőrségen a meghamisított szerződések ügyében, a hatóságok több oktatási intézményben is vizsgálódnak.

A Klik a pécsi tanárok ügyében későbbre ígért választ.