szerző:
hvg.hu

Orbán Viktor régi jóbarátja, a felcsúti polgármester hét év alatt megötszázszorozta a cége bevételét, felépített egy stadiont, több mint ezer hektár állami földet bérel és társadalmi munkában vezeti a települést - közölte az RTL Klub a szerda esti Híradójában.

Magyarország 88. leggazdagabb embere, Mészáros Lőrinc néhány év alatt az ország legvagyonosabb embere lett - hangzott el az RTL Klub szerda esti Híradójában. A Mi a felcsúti polgármester titka? című összefoglalóban hozzátették, a felcsúti polgármester vagyonnyilatkozatát nem adják ki, ezért a csatorna személyesen próbálta megkérdezni őt Felcsúton.

A helyszíni riportban beszámoltak Mészáros Lőrinc cégeiről, amelyek egyike, a Mészáros és Mészáros Kft. az RTL Klub szerint megötszázszorozta a bevételét 2006 és 2013 között és ez a cég építette a felcsúti stadiont is. A riporter becsengetett a polgármester házába, de nem volt otthon, a hivatalában sem találták.

A csatorna felidézte azt is, hogy Mészáros Lőrinc cégei összesen több mint ezer hektár bérleti jogát nyerte el és az egyik legnagyobb hipermarket-lánc minden üzletében Mészároshoz köthető vállalkozók és cégek nyithattak trafikot, a Mészáros és Mészáros Kft. pedig sorra nyeri el az állami megbízásokat.

A polgármestert többször is lencsevégre kapták Orbán Viktorral, sőt, ő maga a Heti Válasznak adott interjújában azt mondta, Orbán Viktor személye is bizonyára szerepet játszott abban, hogy eljutott idáig - idézte fel a csatorna. Az RTL Klub arról is beszámolt, hogy a Népszabadság szerint a Mészáros és Mészáros Kft.-ből a polgármester és felesége 800 milliós osztalékot vehet fel idén, ami után csak a 16 százalékos szja-t kell megfizetni.  

A csatorna kedden Gulyás Gergelyt, a parlament fideszes alelnökét szólaltatta meg, aki aznap reggel a köztévében a reklámadóról és a két kereskedelmi televízió társadalmi veszélyességéről beszélt. Délután a Híradó stábja azt firtatta, vajon miért igényelt ingyenjegyet az X-Faktor 2011-es döntőjére, ha annyira megvetendő a kertévék népbutító szolgáltatása.

A reklámadó nem ok, hanem eszköze a háborúnak, amely már legalább háromnegyed éve zajlik a kormány és az RTL között - írta korábban a konfliktus okait boncolgatva a hvg.hu. A német médiacsoport tudomásunk szerint többéves konfliktusra van felkészülve, és az RTL-közeli információink szerint se a politikai, se a gazdasági nyomás elől nem kívánnak kitérni.

Kétféle magyarázattal találkoztunk a Fideszben arra vonatkozóan, hogy miért mérgesedett el az RTL és a kormányzat viszonya. Forrásaink szerint egyrészt a csatorna "túl kritikus" Híradója, másrészt pedig a médiapiacon bekövetkezett, a Simicska-birodalomnak kedvező fordulat miatt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!