szerző:
hvg.hu

L. Simon László államtitkár a közpénzek kiosztásának technikáját a fürdőszoba-burkoló mester kiválasztásához hasonlította az RTL Klub péntek esti hírműsorában. Azért adta az ismerősének a megbízást, mert róla tudja, hogy jól dolgozik – mondta L. Simon László a riportban, amely arról szólt, hogy 1 forinttal a közbeszerzési értékhatár, azaz 25 millió forint alatti szerződésekben osztottak ki sok-sok közpénzt. Szó volt a békemenetesekről és a mobilos parkolási rendszer visszásságairól is.

A 25 millió forintos közberszerzési értékhatár alatt 1 forinttal, 24 millió 999 ezer 999 forintért végeztették el Győr-Moson-Sopron megyei bíróságok felújítását, mégpedig úgy, hogy 5 ilyen összegű szerződést hoztak létre, így az összesen 125 millióba kerülő beruházást nem nyilvános közbeszerzés keretében kellett megvalósítani – adta hírül az Átlátszó információja alapján a péntek esti RTL Klub Híradó.

A tudósítás szerint 2011 óta hatmilliárd forintot osztottak ki a közbeszerzési értékhatár alatt, több állami cég, közintézmény így járt el.

L. Simon László államtitkár nem is tagadta, hogy egy ismerősét – kabinetfőnökének volt üzlettársát – hívta meg 4,9 millió forintért egy kerékpárút kommunikációjára – hangzott el a tudósításban. L. Simon meg is szólalt a riportban egy korábbi felvételről: "Maga is olyat hív meg a fürdőszobájába burkolni, akiről tudja, hogy jól dolgozik. (...) A rám bízott közpénzzel ugyanígy kell eljárni" – érvelt a fideszes politikus.

A riportban Schiffer András LMP-társelnök is megszólalt, hogy pártja készített egy törvényjavaslatot, amely átláthatóvá tenné az alvállalkozói szerződéseket, illetve a pénzek kiosztását, és eltörölné a közbeszerzési értékhatárt.

Békemenetesek és mobilfizetési állami monopólium

Egy másik tudósításban arra mutattak rá, hogy a Kehi azokat a civileket világítja át, amelyek a Norvég Civil Alap pénzeit használják fel, miközben nem tudni, hogy a Békemenetet szervezető Civil Összefogást átvilágítják-e, pedig az magyar pénzekből gazdálkodik. Tavaly a CÖF 20 millió forintot kapott a Fidesz pártalapívtányától, a többi 290 millió forintot magánadományokból szedték össze. Csizmadia László, a CÖF elnöke azt mondta, állnak a Kehi vizsgálata elé.

Szó volt még arról is, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen a mobilfizetési rendszer miatt, amelyben állami monopólium érvényesül. A riportból kimaradt, hogy 17 másik tagállammal együtt kapunk ki emiatt, az viszont szerepelt, hogy a mobilos parkolási rendszer sokkal kevésbé éri meg a felhasználóknak, mint a hagyományos, aprópénzes.

Az RTL Klub Híradója június eleje óta foglalkozik politikai hírekkel behatóbban, amióta a parlament megszavazta a kifejezetten a csatornát sújtó reklámadót.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!