szerző:
hvg.hu

Újra terítéken van a kormányban a Corvinus Egyetem feldarabolásának ötlete, és egy budapesti szuperegyetem létrehozásáról is álmodnak Orbánék – értesült a Figyelő.

Egybegyúrná a nagy egyetemeket a kormány a Figyelő értesülése szerint. Még az is elképzelhető, hogy földrajzi elhelyezkedésüktől függetlenül, szakterületenként integrálnák az egyetemeket.

Orbán Viktor álma a hetilap értesülése szerint, hogy bekerüljön egy magyar egyetem a világ kétszáz legjobb felsőoktatási intézménye közé, de önállóan erre egy intézménynek sem lenne esélye. Ám a ha a University of London mintájára gyúrnák egybe a budapesti intézményeket – az ELTE-t, a Semmelweist és a BME-t, növekedne a tudományos teljesítmény. Több forrás szerint nincs még konkrét döntés a felsőoktatási struktúra átalakításáról.

Az is elképzelhető, hogy szakterületenként integrálnák az egyetemeket: külön az orvosi, a műszaki, a bölcsész- és társadalomtudományi, a közgazdasági és agrár képzőhelyeket.

©

A Figyelőnek konkrétabb információi vannak a Corvinus Egyetem jövőjével kapcsolatban. Legutóbb két éve röppentek fel hírek a közgazdasági egyetem megszüntetésével kapcsolatban, és most újra terítéken van a téma: a gazdasági, a külügyi és az emberi erőforrás tárcánál is hallottak róla.

A Corvinus társadalomtudományi karát az Nemzeti Közszolgálati Egyetemhez, a kertészeti, az élelmiszer-tudományi és a tájépítészeti kart a Szent István Egyetemhez csatolnák, amivel meg is pecsételődne a Corvinus sorsa, mivel három önálló kar megléte feltétel az önálló működéshez.

A lehetséges forgatókönyvek között van az is, hogy a Corvinus ellenpontjaként két elit közgazdászképző helyet hoznának létre, egyet Kecskeméten, egy magánfinanszírozásút pedig Budapesten.

Ugyanakkor még a Corvinus ügyében sem született még kormányzati döntés. Rostoványi Zsolt rektor a lapnak azt mondta, még nem kapott hivatalos megkeresést az intézmény esetleges szétdarabolása ügyében, és amíg ilyen nincs, nem foglalkozik az üggyel.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!