szerző:
MTI

Az MSZP elnöksége nem támogatja a Modern Magyarország főpolgármester-jelöltjét, a budapesti párttanács viszont hétfő este úgy határozott, hogy Bokros mellé állnak. Kunhalmi Ágnes budapesti pártelnök mindenkit felszólított, hogy szavazzon Bokros Lajosra. Tóbiás József pártelnök viszont Gyurcsányékat hibáztatja, amiért a tárgyalások közepette elvesztették Horváth Csabát.

Az MSZP-elnökség nem, a fővárosi párttanács viszont támogatja Bokros Lajost, a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) főpolgármester-jelöltjét az október 12-ei önkormányzati választáson. Ez Tóbiás József pártelnök és Kunhalmi Ágnes fővárosi MSZP-elnök nyilatkozataiból derült ki hétfő este Budapesten.

Kunhalmi Ágnes a közös baloldali jelölt, Falus Ferenc visszalépése miatt összeülő budapesti párttanács megbeszélése után bejelentette, a testület többsége azt kéri, hogy aki le akarja váltani Tarlós Istvánt, az szavazzon Bokros Lajosra, a demokratikus oldal legerősebb jelöltjére.

Kunhalmi úgy fogalmazott, hogy az MSZP végig a kompromisszumra törekedett, ezért fogadta el az Együtt-PM jelöltjét. Az MSZP-nek volt saját jelöltje, utalt Horváth Csabára, aki most az MSZP II. kerületi polgármesterjelöltje. Mint mondta, a kialakult helyzetben akkor van a legnagyobb esély a változásra Budapesten, ha a liberálisok, az LMP és a PM is egy demokrata jelöltet támogat.

Falus nagy délelőtti bejelentésén nem volt jelen MSZP-s arc
©

Az elnökség nem olyan lelkes

Tóbiás József - pár perccel Kunhalmi Ágnes nyilatkozata után - újságíróknak azt mondta, a párt országos elnöksége nagyon sajnálja, hogy a budapestiek nem szavazhatnak az MSZP főpolgármester-jelöltjére. Ezért a felelősség a jelölőszervezetet és a Demokratikus Koalíciót terheli - jelentette ki.

Mint mondta, arról is vita volt, hogy Bokros Lajos szerepvállalása nem az egyedüli megoldás a főpolgármester-választás tekintetében, ugyanilyen fontos a kerületekben zajló kampány. Ezért az elnökség arra fog buzdítani mindenkit, hogy támogassa a kerületi baloldali polgármesterjelölteket, így a Fővárosi Közgyűlésen keresztül lehet megteremteni a jelenlegi városvezetés kontrollját - foglalta össze a nap folyamán ülésező elnökség álláspontját.

Tóbiás nem javasolja a Bokrosra szavazást

Tóbiás József legitimnek tartja a vitát az országos elnökség és a budapesti párttanács között Bokros Lajos támogatásáról. Az MTI azon kérdésére, mit javasol a baloldali választóknak, szavazzanak-e Bokros Lajosra, az MSZP elnöke közölte, azt javasolja, hogy ha változást akarnak, akkor szavazzanak a baloldali, a baloldali pártok által javasolt polgármesterjelöltekre és képviselőjelöltekre. 

Arra kérdésre, hogy ez azt jelenti, hogy a főpolgármesteri szavazólapot ne töltsék ki, ha azon nincs baloldali jelölt, Tóbiás József azt mondta: ilyet nem tud mondani, azt eldöntik a budapestiek.

Kérdésre válaszolva elmondta, nem hiszi, hogy le kellene ülnie Bokros Lajossal, de sikeres kampányt kíván neki. 

Az MSZP egy baloldali, nemzeti érzelmű párt, amely baloldali jelölteket fog támogatni - jelentette ki.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!