szerző:
hvg.hu

A választásra jogosultak kevesebb mint 50 százaléka tervez részt venni a vasárnapi önkormányzati választáson, a pártpreferenciák tekintetében pedig nincsenek jelentős változások – derült ki a Medián legújabb felméréséből, amelyről részletesen a csütörtökön megjelenő HVG-ben olvashat. A Jobbiknak jól megy a mozgósítás, a Fidesz fölénye stabil, az MSZP pedig tavasz óta jó pár százalékot vesztett, de még így is magasan a legnépszerűbb a baloldali pártok közül.

Az MSZP azért veszített népszerűségéből: tavasszal még a teljes népesség 13-15 százalékát tudhatta maga mögött, most viszont 11 százalék körül jár a támogatottsága (a választani tudóknak 15 százaléka támogatja a pártot). A Fidesz stabilan élvezi a választók 37 százalékának bizalmát, a választani tudók 50 százaléka húzná melléjük az ikszet – derült ki a Medián felmérésőből, amelyet a csütörtökön megjelenő HVG-ben hoztak nyilvánosságra.

A Jobbiknak jól megy a mozgósítás, a párt végkép meghódítani látszik a második helyet: a teljes népesség 15 százaléka, a biztos szavazó választani tudók 21 százaléka szimpatizál a párttal. Ezzel a szélsőjobbos ellenzéki párt megismételte márciusban mért rekordját.

A baloldali ellenzék kispártjai közül most az Együtt-PM a népszerűbb: a teljes népesség 4, a választani tudó biztos szavazók 6 százaléka szavazna rájuk. A DK-nál ugyanez az arány 3, illetve 4 százalékos, az LMP-nél 3 és 3 százalékot mértek.

©

A teljes népesség 26 százaléka állítja, hogy nincs pártja.

A részvételi arányokat illetően elmondható, hogy átlagos a választás iránti érdeklődés. A válaszadók 49 százaléka, a fővárosiak 53 százaléka jelezte, hogy biztosan részt vesz a vasárnapi önkormányzati választáson.

Tovább nőtt a politikai hovatartozás jelentősége, a 4 évvel ezelőtti adatokhoz képest csökkent azoknak a száma, akik szerint lényegtelen, hogy a polgármester kormánypárti vagy ellenzéki.

Az április 48 százalékról 44-re csökkent azoknak az aránya, akik elégedettek a kormány teljesítményével. A Fidesz-szavazók 9 százaléka elégedetlen Orbánék munkájával.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!