szerző:
hvg.hu

Jean-Claude Juncker döntött, milyen portfólióval ajánlja Navracsics Tibor biztosjelöltet az Európai Parlamentnek. A biztosjelölt portfóliójából kivették az állampolgársági ügyeket, helyette megkapta a sportot az Európai Bizottság elnökétől. A zöldek Navracsics miatt nemmel szavaznak Juncker beterjesztésére.

Döntött Navracsics Tibor EU-biztosi portfóliójáról Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság megválasztott elnöke – írta a Twitteren Giles Goodall liberális képviselő. Juncker Navracsicsról szóló ajánlásáról szerdán szavazhat az Európai Parlament Strasbourgban.

Helga Truepel zöldpárti képviselő szintén a Twitteren közölte, hogy nem szavazzák meg Juncker Európai Bizottságát, aminek egyik oka Navracsics jelölése. Guy Verhofstadt, a liberálisok elnöke pedig azt írta, megszavazzák a bizottságot, de Navracsicsot szoros felügyelet alatt kell tartani.

A biztosjelölt portfóliójából kikerültek az uniós polgársági ügyek, helyettük a sporttal foglalkozhat Navracsics. Ezek mellett maradt a portfólióban az ifjúság, az oktatás és a kultúra. Ez a döntés megfelel az előzetes várakozásoknak.

©

Az állampolgársági ügyek Dimitrisz Avramopulosz görög EU-biztos-jelölthöz kerülnek.

Információink szerint még nem volt rá példa, hogy egy EU-biztos annak ellenére kap meg egy portfóliót, hogy az érintett szakbizottság ellene szavazott.

Navracsics Tibort az illetékes szakbizottság október 6-án arra alkalmasnak találta, hogy tagja lehessen a Juncker-féle Európai Bizottságnak, viszont a portfóliójára az Európai Parlament kulturális és oktatási bizottság 14 – 12 arányban nemmel szavazott.

Arról már korábban lehetett értesülni, hogy Juncker elveszi tőle az állampolgársági ügyeket. De annak a liberális kezdeményezésnek már nem lett hatása, hogy az oktatási és a kulturális területet is elvegyék tőle.

Jean-Claude Juncker nemcsak Navracsics posztját szabta át: a gyógyszerügyi szabályozást a belső piacügyi biztostól visszaadta az egészségügyi biztosnak, az űrkutatást pedig leválasztotta a közlekedéstől. A közlekedésügyet a megbuktatott biztosjelölt, Alenka Bratusek volt  szlovén kormányfő helyére lépő Violeta Bulc veheti át.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!