szerző:
hvg.hu

A reklámadó, az oktatás és az egészségügyi rendszer átalakítása is szóba kerül a Fidesz jövő heti frakcióülésén - erről Orbán Viktor beszélt újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen.

Az RTL-lel való tárgyalások és a reklámadó mértékének csökkentése is szóba kerül a Fidesz február 4. és 6. közötti mezőkövesdi fideszes frakcióülésén - mondta Orbán Viktor egy újságíróknak rendezett háttérbeszélgetésen.

Ahogy a miniszterelnök fogalmazott, külföldi nyomás miatt kezdődtek meg a tárgyalások, de nem a kormány, hanem a luxemburgi székhelyű RTL-Group kezdeményezte az egyeztetéseket. (A tárgyalások részleteiről, és a lehetséges kimenetelekről részletesebben itt olvashat) Orbán Viktor szerint egyelőre nem dőlt el semmi, azokat a frakcióülésen kell megtárgyalni, ám egyet leszögezett: ragaszkodik a reklámadóból befolyt 7-10 milliárd forinthoz.

Szintén felmerül a frakcióülésen az oktatás és az egészségügyi rendszer átalakítása is. Az előbbinél szerinte ugyanis bár már rengeteg mindent megcsináltak az előző ciklusban - így például államosították az iskolákat, a tankönyvellátást és megalkották az pedagógus-életpályamodellt - van még mit tenni. Mint mondta, három problémára kell megtalálni a választ:

  • az általános iskolából olyan tudással mennek tovább a diákok, hogy a középiskolákban - főleg a szakiskolákban - előlről kell kezdeni mindent
  • a szakmunkások esetében 28-30 százalékos a lemorzsolódási arány
  • az egyetemeken is az, mivel ott sokan vagy nem fejezik be a tanulmányaikat, vagy értéktelen diplomát szereznek

Az egészségügyben szerinte az elmúlt években a rendszerbe betett 450 milliárd forintnak mára kézzelfogható eredményei lesznek. Ugyanakkor a megkezdett lépéseket (új intézményi struktúra, államosítás) nem szabad abba hagyni. Arra a kérdésre, hogy a magántőkének milyen szerepe lesz úgy válaszolt: nem baj ha épülnek magánkórházak, a kérdés, hogy a társadalombiztosítási alapon nyugvó kockázatközösséghez hozzá szabad-e nyúlni. Szerinte nem, és emiatt nem szabad engedni a lobbinak, de erről is a képviselőknek kell dönteniük.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!