szerző:
Kálmán Attila

Az Együtt elnöke Szigetvári, Juhász Péter korrupcióellenes mozgalmat vezet majd, és várja az ősgyíkok kihalását, valamint a cickányok győzelmét.

Kétharmaddal választotta elnökké Szigetvári Viktor korábbi társelnököt az Együtt küldöttgyűlése. Szigetvári mellett két jelölt indult, Juhász Péter és Pápa Levente, mindketten alelnökként folytatják a munkát a pártban. Az alelnökségre szintén esélyesként emlegetett Szelényi Zuzsa, a párt országgyűlési képviselője feltehetően az elnökségben folytatja, ahova a női kvótának köszönhetően még biztosan megválasztanak két női tagot.

A választmány szerepét betöltő Országos Politikai Tanács elnöki székében Bajnai Gordon helyére Sértő-Radics István, Uszka község polgármestere került. A főbb tisztségek betöltői közül egyedül ő köthető a Szolidaritáshoz, ami igazolja a szervezet háttérbe húzódását a pártban, amiről már írtunk korábban a párt belügyeit taglaló cikkünkben. A korábbi platformrendszer a társelnöki berendezkedéssel egyetemben a múltté, mostantól teljesen lényegtelen, hogy ki milyen szervezetből érkezett, a pozíciókra mindenki egyenlő esélyekkel pályázhatott.

A választás utáni sajtótájékoztatón Szigetvári Viktor elmondta: továbbra is csapatban gondolkodik, mivel egyetlen ember nem képes megváltoztatni és megújítani a baloldalt. Szavai szerint az Együtt egy "szókimondó, realista párt" lesz, amely nem az elmúlt 25 évvel, hanem az elmúlt 25 év hibáival akar leszámolni.

Juhász Péter, aki az utóbbi hónapokban az V. kerületi, Rogán Antalhoz köthető ingatlanügyek feltárásával szerepelt az országos hírekben, országossá szélesítené a korrupcióellenes fellépést. Ebbe a mozgalomba mindenkit várnak, aki a lopás ellen kíván fellépni, pártokkal és civilekkel is nyitottak az együttműködésre. Az "összefogás" helyett az "együttműködés" az új slágerszó a baloldalon: az egyesült baloldal ugyan leszerepelt az országgyűlési választáson 2014-ben, de a párt alelnökének véleménye szerint a Fidesz által kialakított választási rendszer továbbra is egy közös jelölt állítására kényszeríti majd az ellenzéket.

Pápa Levente, az Együtt pártalapítványának, a Váradi András Alapítványnak az elnökeként a továbbiakban ide fogja fókuszálni energiáit, "a jövőre koncentrálva" szakpolitikai programok kidolgozásával foglalkoznak majd fokozott erővel. Ennek fő céljai elmondása szerint a munkaerőpiac, a létbiztonság és a közbiztonság kérdéseire adott adekvát válaszok.

Arra a kérdésre, hogy az Együtt a baloldal vezető erejévé kíván-e válni, Juhász Péter úgy válaszolt: "volt idő, amikor együtt léteztek a dinoszauruszok és a cickányok, majd az ősgyíkok kihaltak, a cickányból pedig kifejlődött az ember."

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!