szerző:
hvg.hu

Azonnali hatállyal eltiltotta a Millenárist a bíróság a zajkeltéstől. "Zavaró zaj az, ami a környék lakóit zavarja, függetlenül attól hány decibel" – mondta ki a bíró.

Precedens értékű perben szolgáltatott igazságot a II-III. kerületi bíróság helyi lakosoknak a Millenáris Park ellenében. A budai Millenáris Park körüli utcák, terek, lakói évek óta követelték, hogy a rendezvényközpont legyen tekintettel rájuk és a környék sajátos akusztikai adottságaira: ne tartson hangosított szabadtéri rendezvényeket, és ne az éjszakai órákban szállítsa, szerelje föl és le – a lakóházaktól néhány méternyi távolságban – a rendezvények kellékeit, színpadokat, vastraverzeket.

A lakók panaszaira, petícióira, bejelentéseire, feljelentéseire általában fittyet hányt az önkormányzat, a Millenáris, a helyi rendőrség, de még az ellenzéki önkormányzati képviselők is. A jegyző időnként kirótt némi bírságot az elrendelt zajmérések alapján, ezeknek azonban nem volt visszatartó ereje.

©

Magyarországon a zaj a polgárokat leginkább idegesítő környezeti ártalom. Amíg létezett zöld ombudsman, évről évre zaj ügyben érkezett hozzá a legtöbb állampolgári panasz. Ehhez képest a jogi szabályozás és főleg a jogalkalmazás merev és enyhén szólva nem polgárbarát. A helyi önkormányzatok többnyire csak a határértéket meghaladó zaj esetén hajlandók eljárni. A mérés azonban drága – alkalmanként több tízezer forint –, és még ha az önkormányzat finanszírozza is, nem nyújt valódi védelmet a lakóknak, ahogyan a később kirótt bírság sem.

A korszerű európai szabályozás nem a zajkibocsájtási határértékekre, hanem a polgári jog birtokvédelmi elvére épül: zavaró zaj az, ami a környék lakóit zavarja – függetlenül attól hány decibel. Gáti Péter Gyula bíró ezen elv alapján adott kedden minden pontban igazat a környékbelieknek, és tiltotta el azonnali hatállyal – tehát az esetleges fellebbezéstől függetlenül – a Millenárist a polgárokat zavaró zajkeltéstől.     

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!