szerző:
hvg.hu

Azonnali hatállyal eltiltotta a Millenárist a bíróság a zajkeltéstől. "Zavaró zaj az, ami a környék lakóit zavarja, függetlenül attól hány decibel" – mondta ki a bíró.

Precedens értékű perben szolgáltatott igazságot a II-III. kerületi bíróság helyi lakosoknak a Millenáris Park ellenében. A budai Millenáris Park körüli utcák, terek, lakói évek óta követelték, hogy a rendezvényközpont legyen tekintettel rájuk és a környék sajátos akusztikai adottságaira: ne tartson hangosított szabadtéri rendezvényeket, és ne az éjszakai órákban szállítsa, szerelje föl és le – a lakóházaktól néhány méternyi távolságban – a rendezvények kellékeit, színpadokat, vastraverzeket.

A lakók panaszaira, petícióira, bejelentéseire, feljelentéseire általában fittyet hányt az önkormányzat, a Millenáris, a helyi rendőrség, de még az ellenzéki önkormányzati képviselők is. A jegyző időnként kirótt némi bírságot az elrendelt zajmérések alapján, ezeknek azonban nem volt visszatartó ereje.

©

Magyarországon a zaj a polgárokat leginkább idegesítő környezeti ártalom. Amíg létezett zöld ombudsman, évről évre zaj ügyben érkezett hozzá a legtöbb állampolgári panasz. Ehhez képest a jogi szabályozás és főleg a jogalkalmazás merev és enyhén szólva nem polgárbarát. A helyi önkormányzatok többnyire csak a határértéket meghaladó zaj esetén hajlandók eljárni. A mérés azonban drága – alkalmanként több tízezer forint –, és még ha az önkormányzat finanszírozza is, nem nyújt valódi védelmet a lakóknak, ahogyan a később kirótt bírság sem.

A korszerű európai szabályozás nem a zajkibocsájtási határértékekre, hanem a polgári jog birtokvédelmi elvére épül: zavaró zaj az, ami a környék lakóit zavarja – függetlenül attól hány decibel. Gáti Péter Gyula bíró ezen elv alapján adott kedden minden pontban igazat a környékbelieknek, és tiltotta el azonnali hatállyal – tehát az esetleges fellebbezéstől függetlenül – a Millenárist a polgárokat zavaró zajkeltéstől.