szerző:
hvg.hu/MTI

Házkutatást éjszaka tartottak Tarsoly Csabánál, majd ezután elvitte a rendőrség. A hvg.hu információi szerint a Quaestor-csoport vezetőjét őrizetbe vette a rendőrség és gyanúsítottként hallgatták ki. A gyanúsítás ellen panasszal élt. Értesüléseinket Papp Gábor, a Quaestor-vezér ügyvédje megerősítette. A rendőrség később közölte: Tarsoly Csaba mellett a két másik ember is őrizetben van már, akiket csütörtökön állítottak elő az ügyben.

A rendőrség csütörtök délután közölte, hogy a Quaestor-üggyel összefüggésben három személyt állítottak elő a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai, illetve több helyszínen házkutatást tartottak.

Az Országos Rendőr-főkapitányság később a police.hu-n azt közölte: mindhárom embert, akit a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda csütörtök délután előállított a Quaestor-ügyben, gyanúsítottként hallgatták ki csalás megalapozott gyanúja miatt, majd bűnügyi őrizetbe vették őket. A nyomozást a Fővárosi Főügyészség fokozott ügyészi felügyelete mellett folytatják – tették hozzá.

A fővárosi főügyész pénteken közölte: ahogy a Buda-Cash-ügyben is, a Quaestor-ügy nyomozása során is megkezdték a vagyonbiztosítási intézkedéseket, hogy a károsultak visszakaphassák pénzüket. Ibolya Tibor azt írta, Tarsoly őrizetbe vételét napokig tartó, megfeszített bizonyítékgyűjtés és más nyomozati munka előzte meg.

©
©
©

A Quaestor-botrány március 9-én pattant ki, amikor bejelentették, hogy a Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődöt jelentett. Másnap a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Windisch László közölte, hogy a cég 150 milliárd fiktív kötvény bocsátott ki 2008 óta a felügyelet által engedélyezett 60 milliárd forinton felül. Még nagyobb baj, hogy a hamis kötvényeket el is adták az ügyfeleknek, így most az ügynek körülbelül 32 ezer károsult kötvényese lehet.

A hamis kötvényeket kibocsátó társaság ügyvezetője a Quaestor-csoport vezére és fő tulajdonosa, Tarsoly Csaba. A kötvényeket pedig a cégcsoport brókercége adta el, ahová március 10-én felügyeleti biztost rendelt ki az MNB.

Tarsoly Csaba milliárdos üzletember, és a botrány kipattanása után hamar kiderült, hogy egy Fidesz-közeli vállalkozó, aki különösen jó viszonyt ápolt Szijjártó Péterrel, és nem mellékesen Kiss Szilárddal, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter nemrég Moszkvában letartóztatott agrárdiplomatájával.

A Quaestor-botrány az érintett összeg miatt az eddigi legnagyobb csalási ügy lehet a magyar pénzügyi történetben, és az egyik legsötétebb időszak a Fidesz, valamint a harmadik Orbán-kormány történetében. A botrány erősen ráégett ugyanis a kormánypártra, nemcsak Tarsoly és Szijjártó kapcsolata miatt, azért is, mert a botrányba kormánytagok is belekeveredtek, beleértve Orbán Viktor miniszterelnököt is.

Kiderült ugyanis, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium cége, a Magyar Nemzeti Kereskedőház március 9-én, a Quaestor Hrurira öncsőd bejelentésének napján 3,8 milliárd forintot vett ki a Quaestortól. Már az is meglepő volt, hogy az állami cég ott tartotta a pénzét, a nagy botrány viszont abból lett, hogy erről akkor döntöttek, amikor az ügyfelek zöme még semmit nem tudott arról, hogy a Quaestor bajban van.

Vagyis az állam jól értesülten az ügyfelek kárára eléjük vágott, és a nagy pénzkivétellel hozzájárult a cég bedőléséhez. Abból még nagyobb botrány lett, hogy a végén Orbán Viktor magára húzta az egész ügyet, és elismerte: ő adott utasítást személyesen a minisztériumoknak arra, hogy vegyék ki a pénzüket a brókercégektől.

A Quaestor-botrány legváratlanabb fordulata most hétfőn derült ki: egy múlt héten tartott közgyűlésen Tarsoly Csaba, felesége és az apja is távozott a Quaestor-cégbirodalom főhadiszállásának számító társaság éléről, és az új vezető egy tápiósági büntetett előéletű ember lett, Orgován Béla. A lépések elméletileg terepet adhattak volna az okiratok eltüntetéséhez. Orgován kinevezésére egyből rászállt a sajtó, ami valószínűleg hozzájárult ahhoz, hogy Tarsoly Csaba szerdán bejelentette, visszaveszi a cég vezetését. 

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!