szerző:
Máriás Leonárd
Tetszett a cikk?

Távozott Tarsoly Csaba, felesége és az apja is a Quaestor cégbirodalom főhadiszállásának számító cég éléről, az új vezető egy tápiósági személy, akit nem sikerült elérnünk, miként nem tudtunk kapcsolatba lépni azzal az ügyvéddel sem, aki tanúsította, hogy az új vezérigazgató az, akinek mondja magát. Kiderült az is, hogy pár nappal az öncsőd múlt heti megindítása előtt 57 milliárdnyi tartozást mozgattak át egyik cégből a másikba, egyetlen közgyűlésen. De ami legalább ennyire lényeges: a lépések elméletileg terepet adhatnak az okiratok eltüntetéséhez.

Eltűnt Tarsoly Csaba, felesége és apja a Quaestor-birodalom legnagyobb, központi cége, a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. éléről a legújabb cégbírósági adatok szerint. A cég múlt hétfőn, március 16-án tartott közgyűlési jegyzőkönyve szerint megszűnik az igazgatóság, és Tarsolyék helyett a cég vezérigazgatója egy tápiósági lakcímű, Orgován Béla nevű személy lesz. Próbáltuk elérni a megadott címen az új vezérigazgatót, de a tudakozó szerint csak egy rokon telefonszámai vannak bejegyezve oda, az sem elérhető.

Egy jogász véleménye szerint ez alkalmas lehet a vezetői felelősség alóli kibújásra, ugyanis mindazért, ami a Quaestor-cégnél történt, az új vezérigazgatónak kell vállalnia a felelősséget, akkor így mindazért, ami március 16. után történt és történik, Orgován Bélát terheli a felelősség. Sőt, ha elfogadják a Fidesz javaslatát a brókerek elszámoltatásáról, akkor a magánvagyonával is felel. Az az ember, akiről a szakmában állítólag senki nem hallott, pedig beszéltünk pár, a pénzügyi szektorban jártas tanácsadóval, szakemberrel.

A közgyűlési jegyzőkönyv
©

Szakértők mindeközben arra is figyelmeztetnek, hogy az ilyen helyzeteket akár az okiratok eltüntetésére is ki lehet használni. Egy új vezérigazgató, vezető tisztviselő ugyanis akkor tudja ellátni a dolgát, ha az előző vezetők átadják neki az iratokat teljes körűen. Az iratátadás legalább 3-4 nap akkor is, ha 2-3 ember éjt nappallá téve dolgozik ezen – mondta a hvg.hu-nak Szőnyi Viktor ügyvéd. Ilyenkor nem egyszer történt már, hogy az új vezető aláírja a papírt, amely szerint ő megkapott minden okiratot, iratot, ám a valóságban ilyen nem igazán következik be, az iratok jó részének pedig lába kél – magyarázta az ügyvéd általánosságban.

Egy további érdekesség: a cégbíróságra benyújtott dokumentumok szerint a közgyűlési meghívókat február 27-én kapták meg a részvényesek, vagyis jóval a Quaestor-botrány előtt.

©

Az ügyvédi szál

Március 16-án Básty Cecília ügyvéd ellenjegyezte Orgován Béla aláírásmintáját, derül ki egy cégbírósági iratból. Egyben Básty Cecília tanúsította, hogy Orgován Béla az aláírásmintát saját kezűleg, előtte írta alá.

Keressük Orgován Bélát, az új vezérigazgatót!

Ha tud valamit a cikkben leírt Orgován Béláról, kérjük, jelezze az [email protected] címen! Köszönjük!

A Budapesti Ügyvédi Kamara tavaly májusi adatbázisában látható telefonszámot felhívtuk, de pár csöngés után egy másik ügyvédi iroda hangrögzítője jelentkezett be, nem a Básty Ügyvédi Irodáé. A Básty Ügyvédi Irodára rákeresve a neten ugyanaz a cím jön ki, ugyanez a telefonszám. Honlapot nem találtunk Básty Cecília ügyvédhez, bár szerettük volna megkérdezni a quaestoros változásról.

Megtévesztő volt az öncsőd

A Quaestor Financial Hrurira Kft. ugyanis március 9-én jelentette be, hogy öncsődöt kezdeményezett maga ellen. Nem sokkal utána Szombati Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank által kirendelt felügyeleti biztos aláírásával szintén olyan közlemény jelent meg a Quaestor honlapján, hogy a cég március  9-én kezdeményezte az eljárást maga ellen. Azonban ennek a Cégközlönyben azóta sincs nyoma, és a Quaestor múlt héten arról tájékoztatta az ügyfeleket, hogy a társaság március 19-én nyújtotta be az öncsőd kezdeményezését elektronikusan.

A tíz nap alatt, amíg sokan azt hitték, hogy a cég csődeljárásban van, a Hrurira Kft. március 16-án "bevásárolhatta" magát a központi Quaestor-cégbe.

57 milliárd forintot mozgattak meg a közgyűlésen

Még nem teljesen világos, mi a cél, de tény, hogy a vezetőváltással együtt a cég tulajdonosi viszonyaiban is nagy változások történtek: a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt.-be "bevásárolta" magát az a cég, ahonnan az egész Quaestor-botrány elindult, és amely társaság bejelentése szerint már március 9-én öncsődöt kezdeményezett maga ellen. Ez a Quaestor Financial Hrurira Kft., amelynek a jegybank gyanúja szerint fontos szerepe volt abban, hogy 150 milliárd forint hamis kötvényt adtak el a Quaestornál az ügyfeleknek.

A központi Quaestor-cég közgyűlési jegyzőkönyve szerint a csődben levő Quaestor Financial Hrurira Kft. 5,2 milliárd forint értékben több mint duplájára emeli a társaság tőkéjét. Ezt meglehetősen furcsán oldják meg: a Quaestor Financial Hrurira Kft. korábban 57 milliárd forintot adott kölcsön a központi Quaestor-cégnek, és most a tartozásból 5,2 milliárdot tulajdonrésszé alakítanak, a maradékot pedig (52 milliárd forintot) a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. tőketartalékába helyezik.

A nagy kötelezettségállomány tulajdonosi viszonyainak átcímkézése a kötvényesek kisemmizését eredményezheti: a Quaestor Financial Hrurira Kft. azzal, hogy a központi Quaestor-cég tulajdonosává vált, a felszámolás során az utolsók között lesz a kielégítési sorban, az ügyfeleivel együtt, és az egész folyamat sokkal kevésbé lesz átlátható. Vagyis bármilyen ingatlan, vagyontárgy eladásából származó pénz csak utolsósorban kerülhet a Hrurira Kft.-hez, illetve a károsult kötvényesekhez.

Az új vezérigazgató január előtt nem létezett a cégvilágban

Orgován Béla nevén két, frissen alapított céget találtunk az Opten cégadatbázisában, mindkettőnek ő az egyetlen tulajdonosa és ügyvezetője. Mindkét cég idén január 27-én alakult, és idén februárban jegyezte be a cégbíróság Tápióságra, Orgován Béla lakcímére, mindkettőt 3 millió forint jegyzett tőkével. Mindkét vállalkozásnak ugyanazon a napon, február 24-én nyitottak számlát a Nagykáta és Vidéke Takarékszövetkezetben.

Az egyik vállalkozás neve szerint építőipari társaság, az ONSZID-MA Kft., főtevékenysége saját tulajdonú ingatlan adásvétele. A másik a KONIMONIKA Irányítástechnika Kft., főtevékenysége Ipari gép, berendezés üzembe helyezése.

Tarsoly Csaba közleménye

A Quaestor Csoport fő tulajdonosa hétfőn arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben sem a cégtől, sem az országból nem távozott, és ez nem is áll szándékában, valamint továbbra is személyesen vesz részt a reorganizációs munkában a cég székhelyén. Tarsoly Csaba közleménye szerint az ügyfelek és a cégcsoport vagyonának megóvása érdekében reorganizációs tanácsadót vontak be, aki a kötvényeket kibocsátó Quaestor Financial Hrurira Kft. csődeljárás indításáról szóló döntést követően a folyamatokat koordinálja.

A Quaestor Financial Hrurira Kft. csődkérelmét első fokon egy formai hiba miatt a bíróság elutasította, a döntés azonban nem jogerős. A csődeljárási folyamattól függetlenül a Magyar Nemzeti Bank március 10-én felügyeleti biztost rendelt ki. Ez idő alatt a Quaestor Értékpapír Zrt. új ügyfélmegbízásokat nem fogadhat el - tudatta Tarsoly Csaba. Hozzátette, hogy az intézkedések hatálya alatt az ügyfelek értékpapírjai és pénzeszközei feletti rendelkezési jogosultság szünetel, azaz sem készpénzkifizetés, sem kiutalás, sem értékpapír transzferálás nem lehetséges.

Hangsúlyozta, hogy a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt.-ből és a cégcsoport egyetlen cégéből sem történt vagyonkimentés, valamint a reorganizációs tanácsadó bevonásával folyamatban van egy terv kidolgozása, amelynek célja, hogy a Quaestor Csoport vagyonának értékét az ügyfelek érdekében meg tudják óvni. "Ezzel párhuzamosan mindent megteszünk olyan befektetők bevonására, akik további segítséget jelenthetnek" - írta a tulajdonos.

Közölte: múltbeli és jelenlegi vezető tisztségviselői pozíciójára tekintettel a lemondásától függetlenül mind személyesen, mind az érintett vállalatokon keresztül maximálisan együttműködik minden érintett hatósággal.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Olyan különleges címet kapott ez a YouTube-videó, hogy milliók kattantak rá

Olyan különleges címet kapott ez a YouTube-videó, hogy milliók kattantak rá

A dohányboltok is bezárnak háromkor

A dohányboltok is bezárnak háromkor

Magyar szuperszámítógép is segíti a Stanford Egyetem koronavírus-kutatását

Magyar szuperszámítógép is segíti a Stanford Egyetem koronavírus-kutatását