szerző:
Juhász Gábor

A miniszterelnöki főtanácsadó leadta „üres” vagyonnyilatkozatát, majd gyorsan visszavette tanácsadó cége, a Strategopolis Kft. 70 százalékos tulajdonrészét. A 2006-ban alapított cégben, amely jól muzsikál a közbeszerzéseken, Giró-Szász gyakorlatilag teljhatalomhoz jutott.

Orbán Viktor új belpolitikai főtanácsadója szolgált ékes példával arra, mennyire hasznavehetlenek a magyar vagyonnyilatkozat-szabályok. A november 20-án a kormany.hu-n közzétett államtitkári záróbevallása szerint Giró-Szász András cégérdekeltséggel nem rendelkezik, miközben akkor már majdnem három hete 70 százalékos tulajdonosa volt visszavásárolt régi elemzőcégének, a Strategopolis Kft.-nek.

Mindezt szabályosan meg is tehette, hiszen a vagyonnyilatkozati paragrafusok nem írják elő a naprakész adatokat. Bárki trükközhet azzal, hogy nyitó bevallása után egy nappal vesz egy céget, a záró előtt egy nappal pedig eladja, így a dokumentum hallgat a vállalkozásról. Giró-Szász úgy teljesíthette tehát az előírásokat, hogy a közzétett vagyonnyilatkozat érdemét tekintve mára már megtévesztő. 

©

Az exállamtitkár ősszel alakította át cégcsoportját. Előbb októberben eladta a szállodabizniszben érdekelt Safe Port Project Kft.-ben levő tulajdonrészét, majd novemberben visszaszállt régi cégébe, amit 2014-ben hagyott ott. Leadta közben a vagyonnyilatkozatát, amiben a Safe Port már nem, a Strategopolis még nem szerepelt.

Kulcsdátumok Giró-Szász András cégügyeiben

- Szeptember 10. Megállapodik Serfőző Péterrel, hogy eladja neki a Safe Port-üzletrészét, de a adásvétel végül elmarad
- Október 9. Eladja részesedését a Safe Port-üzletrészét György Gábornak
- Október 22. Megszűnik államtitkári megbízatása, a leadott záró vagyonnyilatkozatában nem szerepel cégérdekeltség
- November 2. 70 százalékos részt szerez visszavásárlással a Strategopolisban
- November 4. A miniszterelnök belpolitikai főtanácsadója lesz
- November 20. Közzéteszik a vagyonnyilatkozatot a kormany.hu-n

A 2006-ban alapított Strategopolisban Giró-Szász gyakorlatilag teljhatalomhoz jutott, hiszen például főszabályként a taggyűlés akkor határozatképes, ha a törzstőke 70 százaléka azon képviselve van. Neki kedvez az is, hogy a két korábbi tulajdonossal, a 15-15 százalékos részesedéssel továbbra is rendelkező Várkonyi  Gáspár ügyvezetővel és Molnár Róbert gazdasági igazgatóval kötött megállapodásuk szerint a 2016-2018-os évekre járó osztalékból 90 százalék jut neki „a 900 millió forint árbevételre jutó eredmény tekintetében” (az azon felüli osztalék törzsbetét-arányos lenne). Hasonló megállapodás született a cégeladásról is: ha 2017 végéig együtt eladják a Strategopolist, akkor 900 millió vételárig 90 százalék Giró-Szásznak jár (az ezen felüli részt ugyancsak törzsbetét-arányosan osztanák fel).

A Strategopolis sorra nyerte a közpénzes megbízásokat az elmúlt években, aligha kell tartaniuk Giró-Szászéknak attól, hogy ez megváltozik. A nyereség nagy részét osztalék formájában kivették a tulajdonosok: a 2014-es év eredménye után például összesen 271 millió forintot kaptak.

A Strategopolis Kft. bevételei és nyeresége (millió forint):

  2010 2011 2012 2013 2014
Nettó árbevétel 77 154 282 433 666
Adózás előtti nyereség 14 40 48 137 306

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!