szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Giró-Szász András volt kormányszóvivő cége gyártja januártól az MTVA kereskedelmi rádióknak készített hírblokkjait. A közmédia évi nettó 42 millió forintot fizet a Strategopolis Kft-nek, amely ingyen használhatja az MTI és az MTVA anyagait a hírszerkesztéshez, és saját stúdióra sincs szüksége, mert havi 300 ezer forintos bérleti díjért használhatja a távirati irodáét – derül ki az Átlátszó.hu cikkéből.

A MTVA 2014-től külső céget kért fel a kereskedelmi rádiós hírblokkok összeállítására. A Strategopolis Kft. évi nettó 42 millió forintot kap. A cég a Fidesz-frakciónak is alvállalkozója.

A rádiós hírek előfizetői naponta maximum 17 hírblokkot kaphatnak, melyek három percesek. A rádiók ezért 20 ezertől 100 ezer forintig terjedő havidíjat fizetnek a vételkörzetüktől függően. Az ajánlat a rádióknak több mint csábító, mivel ez jóval kevesebb pénz, mint amennyibe a hírszerkesztők kerülnének – fogalmaznak a cikkben.

A szerződés szerint a Strategopolis 2014 végéig havi nettó 3,5 millió forintot kap a hírbklokkok összeállításáért. A hírekhez az információ ingyen van, a MTI és az MTVA anyagait a szerződés szerint térítésmentesen használhatják fel ugyanis. A technikával sincs gond, mert a hírblokkokat havi 300 ezer forint bérleti díj fejében az MTI hangstúdiójában vehetik fel.

A Strategopolis korábban a kormányszóvivő érdekeltsége volt, de Giró-Szász András 2011-ben kiszállt. A kormányzati kötődés viszont megmaradt: a kapocs a Századvég Gazdaságkutató Zrt., amely egyrészt ugyanoda van bejegyezve, ahová a Strategopolis, másrészt az egyik tulajdonosa Bódi Gábor Imre, aki a Strategopolisban is tulajdonosként szerepel.

A Századvéget az Orbán-kormány “agyának” tartják, milliárdos kormányzati megrendelésekkel: a kormány 2012 januárjában 3,1 milliárd forintra szerződött a céggel. Míg a Századvég a kormányt látja el tanácsokkal, addig a Strategopolis a Fidesz-frakcióra figyel. Eddig körülbelül 26 millió forintot kaptak a Fidesztől kommunikációs tanácsadásra és szakirodalmi művek készítésére – olvasható az Átlátszó.hu-n.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jutalmat kaptak a rendőrök, akik lángoló kórteremből mentettek ki egy beteget

Jutalmat kaptak a rendőrök, akik lángoló kórteremből mentettek ki egy beteget

Hózáporban teperték földre a pedofilt Győrben - videóval

Hózáporban teperték földre a pedofilt Győrben - videóval

Profil: Orbán mindig külső ellenséget keres – ezért támadja a külföldi újságírókat

Profil: Orbán mindig külső ellenséget keres – ezért támadja a külföldi újságírókat